Crisp en Wilder Land introduceren een blikje biodiversiteit

Crisp en Wilder Land introduceren een blikje biodiversiteit

21-05-2024 (15:06) - Sustainable

In de aanloop naar de Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei lanceert Crisp een bijzondere dorstlesser: Crisp Wilder Blond. Samen met de streekbrouwers van Van Moll en de kruidenplukkers van Wilder Land creëerde de boodschappen-app een kruidig, alcoholarm biertje dat bijdraagt aan de biodiversiteit.

Wilder Blond is een 0,3% biertje met de zachte smaken van de kruidenblend van Wilderland. Onder meer vlier- en lindebloesem, kamille, karwij en rozenblad zijn geplukt uit stroken die zijn aangelegd op velden en akkers door heel Nederland, wat vlinders, bijen en andere bestuivers een thuis geeft. Dit is hard nodig, want onderzoek van Universiteit Leiden, Naturalis en het Instituut voor Ecologie toont aan dat veel wilde planten verdwijnen door een tekort aan insecten.

Dit tekort bedreigt wilde planten in Nederland. Herstel van kleinschalige diversiteteit is essentieel. Wilder Land werkt samen met boeren en partners om dit te bereiken en creëert zo een letterlijk wilder land. “Helaas bungelt Nederland ergens onderaan de ranglijst als het gaat om biodiversiteit,” vertelt Matthijs Westerwoudt, oprichter van Wilder Land.

“Door lokale en inheemse gewassen aan te planten, dit te oogsten en te verwerken in smaakvolle producten, werken we aan iets dat we culinaire biodiversiteit noemen. De bloemen van de aangeplante kruiden trekken insecten aan die hard nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. Zoals het zevenstippelige lieveheersbeestje, de snorzweefvlieg en de eenhoornige snoerhalskever bijvoorbeeld. Die hebben we hard nodig voor onze voedselvoorziening", aldus Westerwoudt.