Lowlander brouwt bier van geredde pompoen

20-09-2022 (13:31) - Sustainable

Botanisch brouwer Lowlander introduceert de Lowlander Pumpkin Weizen: herfstbier gebrouwen met geredde pompoenen die vanwege schoonheidsfoutjes niet verkocht konden worden. Deze actie tegen voedselverspilling sluit aan op de ambitie van het biermerk om in 2030 ‘Nature Positive’ te worden. 
 
Lowlanders 5% Pumpkin Weizen is gebrouwen met natuurlijk zoete pompoen en gekruide sinaasappel. Daarnaast bevat het veel citrustonen en bitters. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “Het najaar staat veelal in het teken van bokbieren, die voornamelijk te herkennen zijn aan hun zoete, vrij zware karakter. We kozen voor een veel frisser alternatief door te brouwen met seizoensgebonden botanicals die het herfstgevoel weten te vangen - zonder dat het te heftig wordt. Het resultaat is een niet te zoet, makkelijk doordrinkbaar bier waar we tegelijkertijd pompoenen mee hebben kunnen redden”.
 

Red de pompoen

Zo’n 39% van alle voedselverspilling vindt plaats nog voor het de schappen of horeca heeft kunnen bereiken. Dat geldt ook voor veel pompoen die niet aan de schoonheidseisen voldoen. Kampman: “Wanneer pompoenen afwijken van het ideale formaat of een plekje of pukkeltje hebben, zijn ze vaak niet goed genoeg voor de verkoop. En dat terwijl er aan de smaak niets mankeert. Als botanisch brouwer zijn we continu op zoek naar manieren om in de juist balans samen te werken met de natuur, zonder te veel te nemen en waar mogelijk ook weer terug te geven. Door juist met deze pompoenen te brouwen, gebruiken we wat we al voorhanden hebben en voorkomen we dat een mooi product weggegooid wordt.”
 

Andere bieren met geredde producten

Lowlander brouwt vaker met overgebleven producten. Zo is er de 0.00% Wit: gebrouwen met overgebleven citrusschillen uit de horeca, de Winter I.P.A.: gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van kerstbomen, en eerder dit jaar lanceerden ze de meest duurzame gin ter wereld: de Lowlander gin.
 
Lowlander Pumpkin Weizen is vanaf nu onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn, in de horeca en via de webshop van Lowlander vanaf €2,29.