NoPalm Ingredients haalt 5 miljoen euro op met vervanging voor palmolie

NoPalm Ingredients haalt 5 miljoen euro op met vervanging voor palmolie

24-07-2024 (13:29) - Sustainable

Startup NoPalm Ingredients, dat palmolie wil vervangen door een duurzaam en circulair alternatief, heeft 5 miljoen euro opgehaald in een investeringsronde. 

NoPalm Ingredients is opgericht in 2021 door Lars Langhout en professor Dr. Jeroen Hugenholtz, na onderzoek naar een alternatief voor palmolie aan de Wageningen Universiteit. 

Palmolie wordt verwerkt in 60 procent van de supermarktproducten en tegen 2030 zal de vraag met 30 procent gegroeid zijn. De productie ervan leidt tot ontbossing, met afname van biodiversiteit en klimaatverandering tot gevolg. 

Gistolie

NoPalm Ingredients gebruikt een fermentatieproces om niet-genetisch gemodificeerde gisten uit agri-food zijstromen, zoals aardappelschillen, om te zetten in gistoliën. Deze oliën kunnen palmolie vervangen, waardoor het recept van de eindproducten hetzelfde blijft. Het gebruik ervan zou zorgen voor een vermindering van CO2-uitstoot met 90 procent en een vermindering van landgebruik met 99 procent. 

CEO en medeoprichter Lars Langhout bespreekt het potentieel: "Nieuwe Europese regelgeving verbiedt ontbossinggerelateerde producten, waardoor 83% van de huidige voorraden wordt uitgesloten. Dit veroorzaakt prijsstijgingen die elk gezin in Europa kunnen treffen. Wij denken dat het niet het antwoord is om een product te verbieden, maar om een duurzaam alternatief te ontwikkelen. Deze financiering is cruciaal voor ons om onze technologie op schaal aan te tonen. We liggen op schema voor industrialisatie en commercialisatie in 2025."

Financiering

De financieringsronde werd geleid door Rubio Impact Ventures. Naast Rubio, stappen ook Oost NL, Fairtree Elevant Ventures, family office Willow Capital Investments, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en enkele particuliere investeerders in.

Investeerder David Evans, Managing Director bij Fairtree Elevant Ventures gelooft dat het bedrijf 'de inudstrie op haar kop kan zetten': "NoPalm Ingredients heeft aangetoond een kosteneffectieve vervanging voor palmolie en andere vetten te kunnen maken, waarvan wij geloven dat ze de industrie op haar kop zal zetten en het enorme milieuprobleem van palmolieproductie en -oogst zal aanpakken. Bovendien kan NoPalm Ingredients dankzij hun innovatie industriële voedselzijstromen upcyclen, met significante CO2-reductie. NoPalm Ingredients heeft zowel de technische capaciteiten als de commerciële samenwerkingen aangetoond om hun technologie snel op te kunnen schalen en een ongelooflijke impact te maken. We kijken ernaar uit om hen te ondersteunen in deze prachtige ontwikkeling."