Say When wint ontwerpwedstrijd Posters for the Planet

Say When wint ontwerpwedstrijd Posters for the Planet

17-10-2024 (16:14) - Sustainable

De winnaars van de ontwerpwedstrijd Posters for the Planet zijn woensdag 16 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijk programma in ARTIS-Groote Museum. De opdracht was om een krachtige poster te maken waarmee Nederlanders worden aangezet om goede voornemens om te zetten in daadwerkelijke verandering.

Van de 1462 ingestuurde ontwerpen vielen 10 posters in de prijzen. De grafische weergave van een zee en lucht met de tekst Say When, ingestuurd door Liam Houlihan, won de competitie én een geldbedrag van €10.000. Vanaf donderdag 17 oktober start een grootschalige mediacampagne. Zo zijn de 10 winnende ontwerpen te zien in ARTIS-Groote Museum. Daarna reizen ze door naar vier andere musea.

Say When

''Say When is een grafische weergave van optimisme en pessimisme over de toekomst van de beschaving op onze planeet'' zegt winnaar Liam Houlihan over zijn poster. '‘Want nu de zeespiegel blijft stijgen – waardoor miljarden mensen binnen het leven van onze kinderen dreigen te worden verdreven – is het tijd om in actie te komen.”

De vakjury bestond uit gedragswetenschapper en lector aan de Hogeschool van Amsterdam Reint Jan Renes, directeur Urgenda Marjan Minnesma, conservator Stedelijk Museum Amsterdam Thomas Castro, cartoonist Jip van den Toorn en Lian Heinhuis van de Turing Foundation. Zij beoordeelde de posters en zeggen over het winnende ontwerp:

“De woorden SAY WHEN (‘zeg maar stop’) die langzaam onderlopen stralen urgentie uit. Toch oordeelt de poster niet, communiceert eerder invloed. Het is nog aan ons. Het is mogelijk. Er is hoop. Als we opschieten. De poster is indrukwekkend. Het is een zee, het is een grafiek, het is een glas halfleeg of halfvol.Dat dit alles kan met twee woorden en twee vlakken, maakt de poster ijzersterk, en de winnaar van deze posterwedstrijd.”

Top 3

De Tweede plek ging naar 'Ik had tog nog geen plannen voor de toekomst' van Manouk Hasebos. De jury zegt over de inzending: ‘'De poster blinkt uit in concept, persoonlijkheid, herkenbaarheid en menselijkheid. Manouk heeft gekozen voor een schurende poster, die met de moeizame kinderletters en de ontwapenende kindertekening mensen in de onderbuik raakt.’'

De derde plaats ging naar Weer App 2050 van Lisa Dolmans. De jury over deze inzending: ‘'Dit is zo’n poster die op de juiste manier verontrust. Het beeld is zowel herkenbaar als vervreemdend. Het toont wat zal komen, als we niets doen. Het beeld toont het in één oogopslag meerdere consequenties van excessieve klimaatverandering.’'