Tony's Chocolonely en Kumasi openen eerste fabriek voor cacaofruitsap

Tony's Chocolonely en Kumasi openen eerste fabriek voor cacaofruitsap

26-08-2025 (12:18) - Sustainable

De Chocolonely Foundation, Kumasi Drinks en ETG/Beyond Beans openen de eerste fabriek in Ivoorkust die op grote schaal cacaofruitsap verwerkt. Het eeuwenlang weggegooide witte vruchtvlees van de cacaoboon wordt benut als smaakvol ingrediënt, wat duizenden boeren een nieuwe, duurzame inkomstenbron gaat bieden.

Vanaf september dit jaar levert de faciliteit de eerste 30.000 liter aan de eerste grote afnemer, het Ivoriaanse juicemerk Ivorio. Volgend jaar groeit de productie al naar 300.000 liter. Hiermee wordt een cruciale stap gezet richting een rechtvaardigere en duurzame cacao-industrie.

Van verspilling naar waarde

Kumasi is opgericht in 2021 door de Nederlandse journalist Lars Gierveld, Rogiér Power en Linda Klunder en produceert drankjes van cacaofruitsap, dat anders verspild zou worden. Kumasi verkoopt daarnaast het tropische fruitsap aan andere merken voor onder andere frisdrank, chocoladevulligen, zuivel. 

Lars Gierveld: "Want hoe meer cacaofruitsap er gebruikt wordt, hoe meer boeren extra verdienen. Het is eigenlijk belachelijk dat al die tijd alleen de bonen werden gebruikt en het fruit werd weggegooid. Zeker als je bedenkt dat het gewoon een exotische vrucht is met een friszoete tropische smaak en dat de meeste cacaoboeren bovendien niet fatsoenlijk rond kunnen komen van alleen de cacaoboon."

Samen voor een eerlijkere cacao-industrie

De samenwerking tussen Kumasi en de Chocolonely Foundation is geen toeval. Beide organisaties willen de cacao-industrie fundamenteel veranderen. De Chocolonely Foundation ondersteunt projecten en organisaties die bijdragen aan een waardig bestaan in cacaogemeenschappen in Ivoorkust en Ghana en richt zich op activiteiten die buiten de directe toeleveringsketen van Tony’s vallen. Kumasi zorgt dat boeren meer waarde uit hun oogst kunnen halen, door niet alleen de bonen, maar de hele vrucht te gebruiken.

Anna Laven, Head of the board Chocolonely Foundation: "De kracht van dit partnerschap zit in het domino-effect: veel van de boeren met wie Tony’s samenwerkt, profiteren nu ook van het persen van cacaosap, waardoor zij extra inkomen genereren uit dezelfde cacaobonen. Dat is een belangrijke stap richting hogere inkomens en een eerlijkere sector. Samen bouwen we aan sterke, veerkrachtige cacaogemeenschappen en een chocolade-industrie waarin gelijkheid de norm is, niet de uitzondering."

Naast de Chocolonely Foundation zijn verschillende impact investeerders en -fondsen betrokken, waaronder Unknown Group uit Den Haag, Mudita Coop uit Rotterdam, RVO en IDH.