Europese Commissie start 5 onderzoeken naar Google, Apple en Meta

Europese Commissie start 5 onderzoeken naar Google, Apple en Meta

25-03-2024 (17:22) - Tech

Twee weken nadat van de nieuwe Europese techwet van kracht is geworden,  opent de Europese Commissie vijf onderzoeken naar de Apple, Alphabet (Google) en Meta. 

Met de aankondigingen begint een 12 maanden periode waarin de commissie verder onderzoek gaat doen naar de mogelijke overtreding van deze wetgeving. Afhankelijk van die uitkomsten kunnen er verdere stappen volgen, waaronder miljardenboetes. Het is niet uitgesloten dat een of meerdere zaken uiteindelijk bij de rechter worden uitgevochten.

Meerdere onderzoeken

Twee van de vijf mogelijke overtredingen gaan over de vraag of Apple en Google wel voldoende ruimte geven aan app-ontwikkelaars in de communicatie naar hun klanten. Volgens de commissie zouden de twee bedrijven op dit vlak beperkingen opleggen en kosten rekenen. Daarnaast onderzoeken ze of ook Google de resultaten van zijn eigen diensten voortrekt op concurrerende partijen.

Apple krijgt te maken met een mogelijk tweede overtreding voor de keuzemogelijkheden in iOS. De commissie kijkt of bepaalde standaard-apps wel verwijderd kunnen worden en of het makkelijk is om standaardinstellingen aan te passen. Het laatste onderzoek richt zich op Meta die Europese gebruikers wil laten betalen voor het platform als zij geen gerichte advertenties willen. De commissie vindt dat "binaire keuze" geen echt alternatief biedt.

De commissie geeft ook aan naar twee andere zaken te kijken. Het gaat dan om de vraag of Amazon zijn eigen producten in zijn webwinkel voortrekt en of de wijzigingen die Apple heeft doorgevoerd in zijn App Store-beleid voldoen aan de nieuwe wet. In de nieuwe wet wordt vereist dat techbedrijven aanpassingen doen die hun marktpositie en verdienmodel kunnen raken.
 


NOS