Maak kennis met de eerste Nederlandse AI-gegenereerde virtual human

01-12-2022 (11:05) - Tech

Esther Olofsson, het virtuele geesteskind van RAUWcc, heeft een transitie doorgemaakt: van handgemaakte 3D-graphic naar volledig gemaakt door artificial intelligence. Ze is daarmee de eerste Nederlandse AI-gegenereerde virtual human.

Esther Olofsson 3.0 wordt officieel gelanceerd in de sessie 'Avatars & virtual humans: How to be virtually present' tijdens de Immersive Tech Week in Rotterdam (28 november tot en met 2 december). Haar reis is ook te volgen via haar nieuwe Instagram-account.

Een nieuw begin

Maarten Reijgersberg, CEO RAUWcc: "Elk kind verlaat vroeg of laat het huis. Dat geldt dus ook voor mij als geestelijk vader van deze eigenzinnige virtuele dame. We voelen aan alles dat het tijd is voor haar om zichzelf te ontdekken. Esther verlaat dus niet alleen de handen die haar gemaakt hebben, maar ook haar stad én haar oude Instagram-account."

Techniek

De beelden van Esther op Instagram worden vanaf nu door artificial intelligence (AI) gegenereerd. RAUWcc trainde open-source text-to-image AI-model Stable Diffiusion met een volledig 3D-model van Esther om deze beelden te kunnen genereren. Met het nieuwe model van Midjourney (v4) worden omgevingen gegenereerd, waar Esther met ‘inpainting’ in wordt geplaatst. Movio wordt ingezet voor het animeren van de stilstaande beelden en de lipsync daarbij. Esthers stem is gegenereerd met behulp van Replica Studios en voor de bijschriften bij deze beelden wordt ook AI ingezet.

Stormachtige ontwikkelingen

Het enige dat het bureau nog zelf doet is het sturen van het verhaal, het invoeren van de prompts om de systemen aan het werk te zetten en het posten van de content op Instagram. Reijgersberg: "AI maakt een stormachtige ontwikkeling door. Dat gaat keihard. Het is niet meer een kwestie van wat het volgend jaar kan, maar wat volgende week al mogelijk is."

Kansen

Dat AI zo snel leert, moet wel gevolgen hebben voor het creatieve vak. Voor communicatie en de waarde van tekst, design en andere menselijke vaardigheden. Reijgersberg: "Daarom is Esther Olofsson voor ons zo’n waardevol project. We verdienen er nog niets mee, maar het is spelen met technologie in de voorste linie van de ontwikkelingen. Wij verwachten, door AI te omarmen en toe te passen, dit later ook voor onze opdrachtgevers in te zetten. In welke vorm exact is misschien lastig te zeggen, maar we zien nu al concrete kansen voor AI-toepassingen in de conceptfase van campagnes en corporate identity-trajecten."

Esther the explorer

Reijgersberg: "Wat AI met Esther gaat doen? Geen idee! Natuurlijk sturen we haar ontdekkingstocht in het begin nog wel. Ze gaat eerst naar Scandinavië voor een trip down memory lane en daarna gaat ze de hele wereld over. Aan de verhaallijn wordt hard gewerkt. Maar we willen ook haar volgers vragen om suggesties en tips te geven over waar ze naartoe kan gaan. Het mooie is: met AI kan álles. Ze kan wandelen op Mars, het middelpunt zijn van een ridderduel in de middeleeuwen of een revolutie leiden in het jaar 2525. Tijd, vorm en plaats spelen geen rol meer. En – wie weet – wij straks ook niet meer. Zo rauw kan de realiteit zijn."

Volg Esther hier op Instagram en deel je reissuggesties!