Nederlands Openluchtmuseum lanceert WO2-podcast

14-04-2023 (13:53) - Audio

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem lanceert op vrijdag 14 april de eerste twee afleveringen van de podcast ‘Als muren konden praten’. In deze podcastserie gaat historicus en journalist Martine van der Veer op zoek naar de verhalen achter een vakantiehuis uit Warnsveld, dat afgelopen winter werd geopend in het museum.

In het Gelderse Warnsveld stond jarenlang een bescheiden, houten huis, verscholen in de bossen. Het werd gebouwd door de Zutphense familie Gies in 1936, als vakantiewoning. Niets bijzonders, zo op het eerste gezicht. Maar als stille getuige van de Tweede Wereldoorlog zit het huisje vol verhalen. Verhalen over vluchten, over een onmogelijke keuze tussen verzet en meewerken, over idealen die zo sterk zijn dat je ervoor blijft strijden – tegen elke prijs. Verhalen over oorlog, die centraal staan in de podcast ‘Als muren konden praten’.

In deze vijfdelige podcast behandelt historicus en journalist Martine van der Veer verschillende onderwerpen die samenhangen met de geschiedenis van het vakantiehuis. In de eerste aflevering staat de rol van het socialisme in de aanloop naar de oorlog centraal. Frits Gies, vader van het gezin, verkeerde in socialistische kringen en volgde de ontwikkelingen in Duitsland op de voet. De tweede aflevering richt zich op joodse vluchtelingen uit Duitsland. De familie Spitzer reisde via het vakantiehuisje in Warnsveld de wereld over om aan de nazi’s te ontsnappen. Tijdens de meidagen van 1940 werd er rondom het vakantiehuis gevochten in aanloop naar de bezetting. Zoon van de familie Frits Gies haalt herinneringen op hieraan in aflevering 3. In aflevering vier onderzoekt Van der Veer welke rol vrouwen in het verzet speelden tijdens de Tweede Oorlog. Ook moeder Annie Gies nam hieraan deel. De laatste aflevering van ‘Als muren konden praten’ stelt de doorverwerking van het verleden en de verwerking van oorlogstrauma’s centraal.

Vakantiehuisje Warnsveld
Het vakantiehuisje is sinds december 2022 te bezoeken in het Nederlands Openluchtmuseum. In dit huis worden op interactieve en vernieuwende wijze verhalen verteld over het dagelijks leven in aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Conservator Tim Smeets: ‘We vertellen deze verhalen omdat we het belangrijk vinden de geschiedenis levend te houden. Het alledaagse leven ging ondanks een dreigende oorlog gewoon door, maar veel Nederlanders kwamen wel voor dilemma’s te staan. Help je vluchtelingen of juist niet? Kom je in opstand tegen de Duitse bezetting of kies je voor je eigen veiligheid? Een oorlog laat diepe sporen na in een mensenleven, toen en nu. De verhalen die we vertellen in vakantiehuis Warnsveld zijn decennia later nog steeds relevant.’

De podcast ‘Als muren konden praten’ biedt extra verdieping bij deze presentatie maar is ook zeker interessant zonder bezoek aan het museum. Zowel in het vakantiehuis in het museum als in de podcast staan telkens verschillende perspectieven van hoofdrolspelers uit de verhalen centraal.

Publicatiedata

De eerste twee afleveringen van ‘Als muren konden praten’ zijn te beluisteren vanaf vrijdag 14 april. Op 21 en 28 april worden aflevering 3 en 4 gepubliceerd. Tot slot wordt de laatste aflevering geplaatst op Bevrijdingsdag, 5 mei.

'Als muren konden praten' is vanaf 14 april te beluisteren via o.a. Spotify, SoundCloud en Apple Podcast.