Maatschappelijk merk als echo van de samenleving bij Brands in Motion
24-01-2020 (13:37) - Powered by
Wat hebben ‘de Arabische Lente’ en ‘#MeToo’ te maken met de ontwikkeling van het merk? En wat kunnen we hier als organisaties van leren in de manier waarop we met ons eigen merk omgaan? Dit is waar Jenna Kleingeld (Weyond, strategie & Alignment) op 6 februari over vertelt tijdens de 3e editie van Brands in Motion: het kennisevent om bestuurders, managers en professionals te inspireren met de nieuwste kennis en praktijkvoorbeelden op het gebied van strategie en branding.
Op 25 januari 2011 stroomt het Tahrirplein in Cairo vol als gevolg van massale protesten tegen de regering als gevolg van gebrek aan toekomstperspectief en de beperkte vrijheid van meningsuiting. Het plein is volledig overgenomen door het Egyptische volk en wordt een iconisch beeld van wat wordt gekenmerkt als ‘de Arabische Lente’.
Op 6 januari 2020, ruim twee jaar na de eerste beschuldigingen tegen hem, begint in New York de rechtszaak tegen de man met wie ‘#MeToo’ begon: Harvey Weinstein. De ‘kroon op het werk’ van de #MeToo-beweging: een wereldwijde reactie op seksuele intimidatie en machtsmisbruik tegen vrouwen ongeacht kleur, etnische achtergrond of geografische herkomst.
Wat ‘De Arabische Lente’ en ‘#MeToo’ met elkaar gemeen hebben is dat het bewegingen zijn met een duidelijk (maatschappelijk) doel en sterke identiteit. Het zijn in feite bewegingen die, gefaciliteerd door het wereldwijde bereik van sociale media, zijn uitgegroeid tot ‘merken zonder eigenaar’ of juist ‘merken die eigendom zijn van de samenleving’.
Deze merken konden ontstaan doordat onze internationale samenleving enorm is veranderd onder invloed van megatrends, grote bewegingen die onze samenleving en maatschappij beïnvloeden. Een rondje langs de instituten die hier onderzoek naar doen geeft aan dat onze steeds slimmer en digitaal wordende samenleving (smart society) het individu in staat stelt de regie te nemen over de invulling van zijn/haar behoeften (individualisering).
Daarnaast zien we dat de groeiende bewustwording over de verantwoordelijkheid die we hebben voor alles wat er op onze planeet gebeurt (duurzaamheid) steeds meer leidt tot een toenemend gevoel aan samenredzaamheid: “we moeten dit samen oplossen” (participatie en integratie).
Bewegingen als ‘#MeToo’ en ‘de Arabische Lente’ komen dus niet voor niets steeds vaker voor en behoren vaak tot de meest succesvolle en herkenbare (protest)bewegingen in de wereld. Andere voorbeelden zijn: ‘Je suis Charlie’, ‘Black Lives Matter’, ‘les gilets jaunes’ (de gele hesjes) en ‘Brexit’. Deze ‘merken van de samenleving’ zijn zo succesvol door het gebruik van (nieuwe) branding technieken. Een van de nieuwe technieken die hieraan ten grondslag ligt is het gebruiken van een ‘Krachtig Verbindend Doel’.
Brands in Motion 2020: informatie en aanmelden, klik hier