The Privacy Collective zet strijd voor online privacy voort en gaat in hoger beroep

28-03-2022 (11:13) - Tech

The Privacy Collective zet haar strijd voor online privacy voort. De stichting daagde Oracle en Salesforce in augustus 2020 voor de rechter wegens het onrechtmatig verzamelen en gebruiken van gegevens van miljoenen Nederlanders. In een collectieve actie eiste de stichting een schadevergoeding van 500 euro voor elke gedupeerde. In een teleurstellende uitspraak van eind december 2021 verklaarde de rechtbank Amsterdam The Privacy Collective niet-ontvankelijk. De stichting legt zich daar niet bij neer en gaat in hoger beroep.
 
Partijen als Oracle en Salesforce verzamelen structureel en op grote schaal gegevens van websitebezoekers. Die combineren zij met aanvullende informatie om van iedere individuele internetgebruiker een persoonlijk profiel te creëren. Miljoenen profielen worden gebruikt om internetgebruikers te volgen en hen gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Hiervoor worden speciaal ontwikkelde cookies ingezet.
 
Femke Hendriks, voorzitter van The Privacy Collective: "De stichting is deze procedure gestart omdat Oracle en Salesforce stelselmatig fundamentele rechten en Europese privacywetgeving schenden. Zonder rechtmatige grondslag verzamelen en verwerken zij de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers. Gedupeerden kunnen individueel geen vuist maken tegen de onrechtmatige commerciële exploitatie van hun online profiel. Een collectieve actie om dit gedrag te stoppen is daarom de enige optie. Met dit hoger beroep willen wij ervoor zorgen dat die miljoenen mensen door de rechter gehoord kunnen worden."
 
Omvangrijke steun
The Privacy Collective kan sinds de aankondiging van haar juridische strijd tegen Oracle en Salesforce rekenen op veel steun van het publiek, maar ook van een groot aantal privacyorganisaties. Zo schaarden nationale en internationale organisaties als Bits of Freedom, De Datavakbond, Privacy First, De Consumentenbond en Noyb zich achter de stichting. Om ontvankelijk te zijn in een collectieve zaak moet een organisatie aantonen representatief te zijn om voor de achterban op te komen. Anton Ekker, bestuurslid van The Privacy Collective: "De rechtbank vindt onder meer dat de steun die The Privacy Collective heeft gekregen van de organisaties niet meetelt voor de representativiteit. Daar zijn we het niet mee eens. Daarom gaan we in hoger beroep. Wij roepen bovendien iedereen op de zaak te steunen via onze website."