Agenda


STRAAT. Openingstentoonstelling Citaat van de Straat

Tentoonstelling

STRAAT. Openingstentoonstelling Citaat van de Straat

vr 26 november 2021 t/m vr 26 november 2021 - STRAAT is het eind 2020 met stille trom geopende museum voor graffiti en street art op de NDSM-werf in Amsterdam. Nu verschijnt STRAAT. Quote from the Streets, de catalogus van de gelijknamige openingstentoonstelling. Het boek wordt gepresenteerd op vrijdag 26 november.

STRAAT is het eind 2020 met stille trom geopende museum voor graffiti en street art op de NDSM-werf in Amsterdam. Nu verschijnt STRAAT. Quote from the Streets, de catalogus van de gelijknamige openingstentoonstelling. Het boek wordt gepresenteerd op vrijdag 26 november.
 
Het boek STRAAT - Quote from the Streets, de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling, vertelt het verhaal van street art als een volwaardige kunststroming binnen de kunstgeschiedenis. De inleiding behandelt zowel de opening van het nieuwe museum als de evolutie van 'kunst in de straat'. Voor de tentoonstelling zijn de werken ingedeeld in vijf thema's: aesthetic, personal, empathic, grounded en conscious. Het museum geeft street art een officieel podium en biedt context aan de werken. De bezoeker wordt geïnformeerd door middel van informatieborden, achtergrondverhalen, een timeline en audiotours en rondleidingen. Het boek gaat nog dieper in op de context en geeft de beweegredenen, motivatie en achtergrond van de artiest en zijn of haar werk. De catalogus is daarmee een boeiend verlengstuk van de tentoonstelling. Maar bovenal is dit boek een plezier voor het oog, met vele paginagrote afbeeldingen van de beste street art uit de scene.
 

Openingstentoonstelling Citaat van de Straat

Deze tentoonstelling toont meer dan 150 kunstwerken van ruim 140 kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten. Toen deze kunstenaars het museum bezochten om hun kunstwerken te maken, deelden zij hun creatieve ontwikkeling en persoonlijke inzichten. Door het analyseren van deze informatie ontdekte het museum dat, ondanks dat deze werken binnen en voor een instituut gemaakt zijn, veel van de belangrijkste aspecten van street art behouden zijn gebleven. Gebaseerd op deze bevindingen laat de tentoonstelling zien hoe de kunstwerken en verhalen met elkaar in verband staan. Hieruit blijkt dat de kunstenaars allemaal deel uitmaken van dezelfde kunststroming.