MAX-Podcast Nederland onderzoekt rol Nederland tijdens apartheid

MAX-Podcast Nederland onderzoekt rol Nederland tijdens apartheid

04-12-2023 (11:18) - Audio

In de MAX-podcast Nederland en de apartheid onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de Nederlandse rol in het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Welke positie nam Nederland in? En welke belangen speelden er? 

Dit jaar is het precies vijfenzeventig jaar geleden dat de apartheid officieel werd ingevoerd in Zuid-Afrika, daarnaast is het vijf december het tiende sterfjaar van Nelson Mandela. Met die ijkpunten in het achterhoofd onderzoeken journalist Remco Tomesen en singer-songwriter Joya Mooi de eeuwenlange verbintenis tussen Zuid-Afrika en Nederland, met in de hoofdrol: de apartheid

Apartheid in Zuid-Afrika

Remco en Joya duiken in de geschiedenis van de apartheid. Van de Nederlandse Afrikaanderwijken tot aan ontmoetingen met familie van een prominent persoon uit het apartheidsregime, de dochter en echtgenote van de leider van het Sharpeville-protest en de dochter van Desmond Tutu. Ook spreken Remco en Joya met Nederlandse oud-politici en voormalige anti-apartheidsactivisten. Joya's vader werd geboren in Johannesburg en maakte de protesten in Soweto van 1976 mee. In de podcast deelt hij zijn indrukwekkende ervaringen als vrijheidsstrijder en lid van het ANC (de politieke partij van onder anderen Nelson Mandela).