Low Food Festival: sterrenchefs en foodprofs uit binnen- en buitenland geven kijkje in de keuken

11-09-2023 (12:32) - Bucket list

Op 22, 23 en 24 september vindt het eerste Low Food Festival plaats. Het eerste festival in zijn soort, waarbij bezoekers van alle niveaus niet alleen bijzondere gerechten en producten proeven, maar ook hun kennis over food een upgrade geven.

Het festival biedt naast lunches en diners inspiratie in de vorm van workshops, tastings, een foodmarkt, filmprogramma en kinderactiviteiten. Onder meer sterrenchef Ron Blaauw en wijntalenten Vera Krijnen en Roos Stevens zijn nu ook toegevoegd aan het brede programma.

Upgrade je food-kennis

Low Food Festival is een initiatief van Move Amsterdam en Low Food, een stichting die zich inzet voor een duurzame en inclusieve gastronomie, bestaande uit onder meer worstenmaker en co-founder van Food Cabinet Samuel Levie, sterrenchef Joris Bijdendijk (chef van Wils en RIJKS) en TV-kok, restaurateur en culinair schrijfster Nadia Zerouali.

Bezoekers geven hun food-kennis een upgrade tijdens verschillende workshops en tastings. Zo bieden wijntalenten Vera Krijnen, sommelier bij restaurant Zoldering, en Roos Stevens van Bridges ieder een winetasting. Froukje Betten en Dick Stegewerns van Yoigochi Sake Importers nemen bezoekers mee in de wereld van sake, en de drie zussen van SuriMAM geven een inkijkje in de soul van de Surinaamse keuken.

Films om van te smullen

Het festival biedt een smakelijk filmprogramma voor volwassenen en kinderen. Laat je meenemen in het leven van chef Anthony Bourdain bij de Nederlandse première van Roadrunner: a film about Anthony Bourdain, of laat je inspireren door de indrukwekkende documentaires Future of Food of The Taste of Desire. Bijzonder programmaonderdeel is de film Boiling Point - gefilmd in één bloedstollend shot. Na de film gaat host Howard Komproe met chefs Joris Bijdendijk, Ron Blaauw en Fareeda van der Marel in gesprek over de grootste fouten die zij in de keuken hebben gemaakt. Voor kinderen staan De Elfkins - een klein bakfestijn en Superkat Maurice op het programma.

Smaaksensaties op de foodmarkt

Ook zonder ticket voor een specifieke workshop of film valt er van alles in het pand te beleven. Zo biedt de foodmarkt een breed scala aan bijzondere producten. Proef de bijzondere garum van N°621 van chef Merijn van Berlo van restaurant Choux, de intense smaak van de Rotterdamse Tomasu sojasaus, de lokale bouillon van The Brothel of de traditionele sambal van Opa Co. Ook is er een stand met de smaakvolle keramiek van The Bird Tsang, dat aan veel bijzondere restaurants levert.

Ladies on fire lunch en diner

Op zaterdag 23 september is ladies on fire bij restaurant Wils: een vier-gangen lunch en diner bereid door de tofste vrouwelijke chefs van dit moment. Gasten krijgen de kans om gerechten te proeven van onder andere Lelani Lewis, Sara Shawkat, Sabini Vola en Tania Yabra. Stuk voor stuk vertalen zij de keuken waarmee ze zijn opgegroeid naar een gerecht van ongekend niveau.

Kinderprogramma

Ook voor kinderen is het programma rijk gevuld. Chefs in de dop leren bijvoorbeeld een perfect eitje bereiden in een workshop van Kinderkookschool Sterk in Eten, gaan aan de slag met taco’s met experts van Tortilleria Taiyari, of gaan met kinderboekenauteur Daan Faber op avontuur in een Smaakspoken-proeverij. Naast de films en workshops staan er de hele dag door activiteiten voor kids op het programma. Zo kunnen ze zich laten schminken, meedoen aan een Surinaamse groentebingo of een kijkje nemen in de gezellige boekenhoek. Deze zijn gratis en toegankelijk zonder ticket.

Praktische informatie en tickets

Het Low Food Festival vindt plaats bij Move Amsterdam, op het Stadionplein 28 in Amsterdam. Op vrijdag loopt het programma van 17:00 tot 23:00 en op zaterdag en zondag van 9:30 tot 22:30. De tickets voor de workshops, films, talks, lunch en diners zijn nu beschikbaar via https://www.move.amsterdam/nl/te-doen.

Het volledige programma is te vinden via https://www.move.amsterdam/nl/te-doen.
 

Beeld links: Roos Stevens, rechts: Low Food Festival