Verstegen en partners bouwen aan eerste Nederlandse regeneratieve kruidenketen

Verstegen en partners bouwen aan eerste Nederlandse regeneratieve kruidenketen

09-09-2025 (15:08) - Sustainable

Verstegen Spices & Sauces, kruidenverwerker Schevichoven Droogt en drie telers zijn bezig met de eerste Nederlandse regeneratieve kruidenketen. Goed nieuws voor de bodem en de biodversiteit, voor boeren die kiezen voor meer variatie in hun teeltplan en consumenten die uitkijken naar kruiden van Nederlandse bodem.

Michel Driessen (eigenaar Verstegen), Mark Schraauwen (CEO Verstegen) en Maarten van Dam (eigenaar Schevichoven) hebben gisteren de handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst gezet.  In de komende twee jaar doorlopen de partijen een pilotfase waarin kennis wordt opgedaan en het systeem verder wordt ontwikkeld. Het gezamenlijk doel is om in 2032 samen te werken met 40 tot 50 boeren die jaarlijks circa 10 verschillende kruiden telen.

Michel Driessen over dit project: "We hopen een bijdrage te leveren om regeneratieve landbouw, oftewel natuurherstellende landbouw, steeds meer het nieuwe normaal te laten worden. Samen met andere boeren willen we van dit project een groot succes maken, zodat het voorbeeld groeit en meer boeren aansluiten."

Spontane samenwerking

Verstegen, deelnemer van Coolest Dutch Brands 2020, en Schevichoven werkten onafhankelijk van elkaar aan hetzelfde doel: een regeneratieve kruidenketen in Nederland. In 2023 startte Verstegen een pilot met peterselie, samen met Wim Stegeman en Marga Klein Swormink van Boerderij Saalland. Schevichoven onderzocht tegelijk hoe kruidenteelt op een regeneratieve manier opnieuw in Nederland kan worden geïmplementeerd.

Omdat afzet cruciaal is voor een duurzame keten, was Schevichoven Droogt erg blij om Verstegen onderweg tegen te komen. Samen besloten zij de krachten te bundelen, zodat de hele keten van, boer tot bord, betrokken is.

Stap voor stap opschalen

De eerste peterselie pilot toonde aan dat duurzame, lokale kruidenteelt in Nederland haalbaar is. Op dit succes wordt nu verder gebouwd aan een keten die regeneratief, biologisch en van Nederlandse oorsprong is. Opschalen gebeurt stap voor stap: van teelt en oogst tot verwerking, logistiek en verkoop.

Acht kruidsoorten

De eerste kruiden worden geteeld door Joost en Sanne van Zonnegoed, Wim en Marga van Saalland en Ruben van Regeneratieve Boerderij Schevichoven. Zij werken volgens regeneratieve principes: zonder chemische bestrijdingsmiddelen, met minimale grondbewerking en verhoogde gewasdiversiteit. Voor deze eerste ronde zijn bonenkruid, marjolijn, kervel, tijm, rozemarijn, oregano, salie en maggi (lavas) geselecteerd.

De verwerking vindt plaats op Schevichoven met behulp van zonnepanelen en een moderne drooginstallatie, speciaal ontworpen door droogexpert Jan Diekema. Deze installatie is gericht op het maximaal behouden van geur en smaak.