Winnende fotograaf die echte foto instuurt bij AI-wedstrijd alsnog gediskwalificeerd

Winnende fotograaf die echte foto instuurt bij AI-wedstrijd alsnog gediskwalificeerd

16-06-2024 (17:57) - Creatie

Een bol roze veren die op twee knobbelige poten staat, heeft hoge ogen gegooid bij een fotowedstrijd in de categorie AI. De foto kreeg de derde prijs van de jury en won de publieksprijs. Maar 'Flamingone' is een 'gewone' foto waar geen kunstmatige intelligentie aan te pas is gekomen.

Een Duitse fotograaf die werkt onder het pseudoniem Miles Astray zegt dat hij met zijn inzending bewust de regels overtrad. Hij kwam op het idee nadat meerdere AI-gegenereerde beelden in de prijzen waren gevallen in conventionele fotografiewedstrijden.

"Ik realiseerde me dat ik het kon omdraaien zoals alleen een mens dat kan door een echte foto in te zenden voor een AI-wedstrijd. Natuurlijk koos ik bewust voor een foto die zo surrealistisch en ongelooflijk is, dat het gemakkelijk een AI-foto kon zijn", zegt Astray tegen The Guardian.

Kort nadat duidelijk was geworden dat het een 'gewone' foto was, moest de fotograaf zijn twee prijzen weer inleveren en werden twee andere winnaars aangewezen. De organisatie van de fotowedstrijd noemt de boodschap die Astray wilde overbrengen "krachtig", maar zijn inzending niettemin oneerlijk.

Niet op zichzelf staand incident

Een jaar geleden baarde een andere Duitse kunstenaar, Boris Eldagsen, opzien nadat hij de Sony World Photography Award won met een door AI gegenereerde afbeelding. Eldagsen verdedigde zijn beslissing om het beeld in de categorie 'creatief open' te plaatsen, met het argument dat het een complex werk was om te maken.

De jury van die wedstrijd zei destijds te hebben begrepen dat de foto met behulp van AI was gemaakt. Toen bleek dat het een volledig kunstmatige creatie was, werd de inzending alsnog gediskwalificeerd. 


De Stentor, NOS