DEMO Festival: Nederlandse digitale advertentieborden 24 uur reclamevrij

22-09-2022 (14:21) - Design

Op 6 oktober verdwijnen een dag lang reclames van ruim 5.000 digitale schermen in Nederland. In plaats daarvan speelt DEMO - Design in Motion Festival - zich af op die schermen; het festival dat het beste motion designwerk laat zien van over de hele wereld, met bewegende kunstwerken van ontwerpers uit 54 landen. 

DEMO is een tentoonstelling van creatief werk in de publieke ruimte. De organisatie heeft 815 werken geselecteerd die de hele dag in een thematische programmering worden getoond. DEMO is hiermee het grootste motion designfestival ter wereld.

Heel Nederland doet mee

In 2019 nam DEMO al een dag lang alle digitale schermen op Amsterdam CS over. Tijdens deze tweede editie wordt heel Nederland omgetoverd tot openluchtmuseum. Digitale schermen op treinstations, in de metro’s, langs de snelweg, bij tankstations, op vliegvelden, in winkelcentra of gewoon op straat staan 24 uur lang in het teken van DEMO. Er worden rondleidingen georganiseerd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht waarbij designers toelichting geven aan de werken. In de Koninklijke Wachtruimte op Amsterdam CS wordt een seminar georganiseerd over de rol van motion design in het digitale tijdperk.

Thema’s

De eindselectie van 815 werken uit het totaal van 5.332 inzendingen is gemaakt door een team van curatoren. De programmering van de eindselectie op alle schermen is ingedeeld in 9 thema’s, zoals ‘Happy Hour’, ‘Better than Real’, ‘Stranger Things’ en ‘Type Only’. De thema’s worden afgewisseld door ‘takeovers’ waarbij het motion werk van één ontwerper tegelijkertijd wordt getoond op alle schermen. Bekijk de website voor het volledige programma.

Kunstenaars

Dirk Koy (CH), ines alpha (FR), Sucuk und Bratwurst (DE), Wang & Söderström (SE), Yehwan Song (KR), BUCK Design (US/NL), Melissa Santamaría (MX), Hey Studio (ES), Michiel Schuurman (NL), Studio Feixen (CH), PPPanik (DE), Raman Djafari (DE) en Hassan Rahim (US). Bekijk de website voor een overzicht van alle geselecteerde designers.

DEMO is een initiatief van Studio Dumbar/DEPT in samenwerking met Global. De digitale schermen zijn belangeloos ter beschikking gesteld door Out of Home exploitanten in Nederland.