Dutch Design Week 2022: Wereldpremière MINI Art Toy SPIKE

24-10-2022 (11:32) - Design

MINI is ook dit jaar weer de mobiliteitspartner van de Dutch Design Week (DDW) die van 22 t/m 30 oktober plaats vindt in Eindhoven. MINI is aanwezig met een eigen stand waar de MINI Art Toy SPIKE zijn wereldpremière beleeft.

Ook is is MINI weer zichtbaar in de stad met de ‘Design Rides’ die gedurende het evenement ingezet worden als shuttledienst voor alle bezoekers.

Mentaliteitsverandering

Het thema van de DDW is dit jaar ‘Get Set’. Een boodschap die gaat over een mentaliteitsverandering, bij zowel ontwerpers als gebruikers van producten. Verandering omdat de maatschappij voor grote uitdagingen staat op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Ook spelen er in de wereld tal van sociale vraagstukken die een andere kijk en visie vereisen. Het thema van de DDW 2022 sluit dan ook naadloos aan op de kijk van MINI op de toekomst. MINI en de DDW vinden elkaar op het snijvlak van innovatie, mobiliteit, duurzaamheid en design.

Designtaal x MINI

De nieuwe designtaal van MINI matcht treffend met het thema van de DDW. Deze nieuwe designtaal was voor het eerst te zien bij de onlangs onthulde MINI Concept Aceman, deze concept car markeert het begin van een nieuw designtijdperk: Charismatic Simplicity. De gedachte hierachter is eenvoud, duurzaamheid en technologische innovatie maar met behoud van de authentieke merkwaarden van MINI. Dat tekent zich bijvoorbeeld af in het gebruik van duurzame materialen en zonder het gebruik van chroom en leer. Hiermee is MINI klaar voor de toekomst.

“Voor onze nieuwe designtaal combineren we de kern van het MINI DNA met innovatieve, esthetische en technologische inspiratie,” zegt Oliver Heilmer, Head of Design. “Dat betekent dat iedere nieuwe MINI een oprechte en tegelijkertijd toekomstbestendige versie van het origineel wordt.”

Het draait bij dit principe om de essentie, waarbij de designkenmerken van MINI méér betekenis krijgen. Het design blijft trouw aan de traditionele waarden van MINI, met nadruk op de passie voor technologische innovatie.

SPIKE x MINI

Het designteam van de MINI Concept Aceman heeft ook een exclusieve MINI Art Toy ontworpen. De concept car en de MINI Art Toy vertolken wendbaarheid en een zelfverzekerde uitstraling. De X-O symbolen op SPIKE, zoals hij heet, doen denken aan het interieurdesign en aan het speelse karakter van de MINI Concept Aceman. De Dutch Design Week is voor MINI de perfecte plek om SPIKE een podium te bieden en te introduceren bij een wereldwijd creatief publiek.

SPIKE is een klein, gestileerd figuur, dat niet tot in detail is gedefinieerd en dus openstaat voor een eigen interpretatie. Zijn houding doet in ieder geval denken aan die van een MINI. Geïnspireerd door de MINI buldog is hij de vriend van MINI en van de bestuurder. MINI blijft daarmee trouw aan zijn geschiedenis en vindt zijn metgezel opnieuw uit. In zijn tweede leven is SPIKE geëvolueerd en bestaat hij niet alleen fysiek, maar ook digitaal met een eigen persoonlijkheid.

De digitale versie van de MINI Art Toy ging al in première in de MINIverse. Dit past bij de 'digital first'-benadering als het gaat om het communiceren en uitwisselen van ervaringen met MINI rijders. Communicatie moet daarbij prettiger en meer betrokken zijn en ook die gedachte komt terug in SPIKE.

Creëer je eigen SPIKE

SPIKE zal als een klankbord dienen op de Dutch Design Week. Het publiek mag SPIKE als een blank canvas gebruiken waar zij hun eigen creatie op basis van hun eigen ideeën, gevoel en emoties kunnen maken. Elke visie, gedachtegang en/of mening telt en MINI laat zich graag verder inspireren aan de hand van de reacties op SPIKE door het publiek van de Dutch Design Week.

Via de designcompetitie ‘Creëer je eigen SPIKE’ kunnen bezoekers hun eigen visie op SPIKE geven. De eerste prijs is een weekend naar München, de thuisbasis van BMW Group, en de tweede prijs is een weekend MINI Electric rijden.