G100: 100 best ontworpen Nederlandse producten

18-10-2022 (12:31) - Design

Designlink gaat jaarlijks onder de naam G100 een lijst van de honderd best ontworpen Nederlandse producten presenteren, om te laten zien waar we in Nederland op het gebied van industrieel ontwerpen goed in zijn. Dit jaar verschijnt de lijst voor het eerst. 

Honderd producten en product-dienstcombinaties die letterlijk en figuurlijk (wél) iets toevoegen. Producten die niet alleen goed functioneren, goed te gebruiken zijn, er goed uitzien en origineel en innovatief zijn, maar die ook hebben bijgedragen aan de oplossing van echte problemen. De producten moeten ontworpen zijn in Nederland, door een Nederlandse ontwerper of voor een Nederlands bedrijf en niet ouder (marktintroductie) zijn dan 2 jaar.

Benchmark

Gerbrand Bas, directeur Designlink: "Sinds 1986 organiseerden we de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp. Aanvankelijk als een benchmark met name voor onervaren opdrachtgevers, en later als een keurmerk voor goed industrieel ontwerp. Vanaf dit jaar interpreteren we ‘goed’ strikter als relevant en verantwoord en dat illustreren we niet alleen aan de hand van de eindresultaten, de producten, maar ook de verhalen erachter."

Dutch Design Week

Vijfentwintig van deze 100 producten zijn in Eindhoven van zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober te zien in Hal 4 van het Klokgebouw, het hart van de Dutch Design Week. Als fysieke producten die te groot of te duur zijn, zoals bijvoorbeeld een landbouwmachine, worden ze virtueel als een VR-presentie getoond. Zeven cases van ontwerpbureaus maken bovendien duidelijk hoe het ontwerpproces in zijn werk gaat. Zoals de Ocean Cleanup en Helpsoq. Aan de hand van schetsten, modellen en presentaties.

Organisatie en partners

G100 wordt georganiseerd door Designlink en mede mogelijk gemaakt door haar partners: Dutch Design Week, Mikrocentrum, BNO en CLICKNL.

De G100 is hier te bekijken.