WDCD Live keert terug naar Amsterdam

WDCD Live keert terug naar Amsterdam

26-05-2024 (18:28) - Design

Op 5 juli 2024 vindt de 12e editie van WDCD Live plaats in Amsterdam. Het festival vindt plaats in het Muziekgebouw en presenteert een dynamisch programma, geleid door denkers, makers en doeners van over de hele wereld.

 

Dit jaar omvat de line-up bekende figuren zoals modeontwerper Bobby Kolade (Oprichter, BUZIGAHILL), architect Afaina de Jong (Oprichter, AFARAI), grafisch ontwerper Clive Russell (bekend van zijn werk voor Extinction Rebellion), fotograaf Dirk-Jan Visser (Mede-oprichter, New Horizon Initiative), industrieel ontwerper René van Geer (Mede-oprichter, SECRID), biodesigner Natsai Audrey Chieza (Oprichter, Faber Futures), illustrator Edel Rodriguez (bekend om zijn werk voor TIME Magazine en The New Yorker), grafisch ontwerper Samar Maakaroun (Partner, Pentagram), en de winnaars van What Design Can Do’s Redesign Everything Challenge. Samen zullen zij ingaan op de kruising van creativiteit, activisme en disruptie, en bieden ze inzichten en inspiratie voor creatieven die een verschil willen maken.

 

Lasten niet gelijk verdeeld

Hoewel klimaatverandering een wereldwijd probleem is, worden de lasten ervan niet gelijkmatig verdeeld over de wereldwijde samenleving. Degenen die het minst vervuilen, lijden vaak het meest, en gemarginaliseerde gemeenschappen zijn vaker slachtoffer van voedselonzekerheid en emigratie door de gevolgen van klimaatverandering. Om een andere toekomst te bouwen, is een beter begrip nodig van hoe klimaatproblematiek en oplossingen, mensen verschillend beïnvloeden op bijvoorbeeld klasse, geslacht en ras.

 

Van oeroude Kennis tot kunstmatige intelligentie

Op zoek naar oplossingen wenden ontwerpers zich steeds vaker tot eeuwenoude en lokale manieren van maken, bouwen en leven. Vaak betekent dit het herwaarderen of herleven van traditionele kennis van materialen, producten en diensten die al eeuwenlang binnen circulaire gemeenschappen worden bewaard. Tegelijkertijd leven we in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door kunstmatige intelligentie en een fascinatie voor alles wat virtueel, augmented en datagestuurd is.

 

Ontwerpen voor de Circulaire Transitie

De kern van de klimaatcrisis aanpakken betekent de manier waarop de economie werkt (en niet werkt) veranderen. Geen enkele sector kan dit alleen doen, maar ontwerpers hebben de potentie om de weg te leiden door over te schakelen naar circulaire methodes. Veel ontwerpers nemen al een actieve rol in deze transitie in, een deel van het programma van dit jaar is dan ook gewijd aan de volgende generatie creatieve ondernemers die werken aan een herstellende en regeneratieve toekomst. Op het hoofdpodium zullen de 11 winnaars van de Redesign Everything Challenge hun projecten presenteren, waarna een speciale tentoonstelling en netwerksessie volgen.

Naast plenaire gesprekken en dialogen, omvat het dagprogramma ook muzikale optredens, netwerksessies en interactieve breakout sessies.

Voor meer informatie over de sprekers op het hoofdpodium en de breakout-sessies, bezoek: What Design Can Do.