Curiosity lanceert investeringsfonds voor vroege fase AI-startups

18-01-2022 (15:29) - Economisch

Met een investering van €0,8 miljoen in de Nederlandse 'explainable AI' startup Deeploy, lanceert Curiosity vandaag, 18 januari 2022 officieel haar nieuwe investeringsfonds. De investeerder richt zich op vroege-fase investeringen in AI-gedreven software bedrijven in de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten om het groeipotentieel in deze markten te benutten.

Curiosity is opgericht door ervaren investeerders Herman Kienhuis, hiervoor onder andere directeur van KPN Ventures, en Maurice Beckand Verwee, oprichter van startup investeerder Crosspring. De missie van het fonds is om Europese ondernemers te ondersteunen in het bouwen van een nieuwe generatie softwarebedrijven die gebruik maken van nieuwe technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Het investeringsfonds richt zich specifiek op de vroege fase financiering van tech-bedrijven in groeiende technologie-segmenten zoals Enterprise software, Marketing/E-commerce, FinTech, Cyber Security, LegalTech en PropTech. Daarbij wordt gefocust op de snelst groeiende tech hubs van Europa: de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten. Het fonds heeft een unieke community aanpak en wil toegroeien naar een omvang van €50 miljoen om te investeren in 20 softwarebedrijven. Het fonds heeft toezeggingen opgehaald bij meer dan 35 investeerders, met name ondernemers en family offices, waaronder mede-oprichters van BinckBank, Scoupy, Litebit en SecurityMatters.


Technologiesector en AI zijn booming

Door te focussen op de vroege fase financiering van AI-startups in de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten vult Curiosity een gat in de markt op. Europa, in het bijzonder Noord-Europa, is een van de snelst groeiende regio’s in de wereldwijde technologiesector. Echter komt de groei volledig voor rekening van de financiering van bedrijven in latere groeifases. In Nederland is het bedrag dat in de pre-seed en seed fase wordt geïnvesteerd al jaren rond de €200 miljoen; in 2021 gaat dit om slechts 4% van de totale durfkapitaal investeringen, terwijl de marktbehoefte fors toeneemt.


Deeploy

De deelname aan de financieringsronde van Deeploy, van in totaal €1 miljoen samen met bestaande aandeelhouders, is de eerste investering van het nieuwe fonds. Deeploy biedt software gericht op transparantie, explainability en traceerbare verantwoording bij de inzet van AI. De opgehaalde financiering zal door Deeploy worden ingezet voor verdere software ontwikkeling gericht op het bedienen van grote enterprise klanten en het opbouwen van een professionele sales organisatie ter voorbereiding van toekomstige internationale expansie.

Bureaus

Media

Marketing