Internationaal Theater Amsterdam (ITA) breekt met regisseur Ivo van Hove

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) breekt met regisseur Ivo van Hove

21-08-2024 (15:10) - Inclusiviteit

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) verbreekt per direct de samenwerking met de Vlaamse sterregisseur Ivo van Hove. Ook de hele raad van toezicht van ITA treedt per direct terug. Van Hove is sinds 2001 verbonden geweest aan ITA en bepaalde ruim twintig jaar de artistieke koers.

De aanleiding voor de breuk zijn twee externe onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij het gezelschap. Hieruit kwam naar voren dat de werkcultuur binnen ITA onder leiding van Van Hove jarenlang sterk onveilig en weinig inclusief is geweest. Eén op de drie medewerkers kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag, stelde bureau Verinorm vast. 

Vorig jaar vertrok Van Hove nogal onverwacht na 22 jaar als artistiek directeur. Daarna bleef hij, met behoud van zijn salaris, nog als gastregisseur en adviseur verbonden aan het theatergezelschap. Door het verbreken van de relatie met Van Hove hoopt ITA het vertrouwen te kunnen herstellen bij de medewerkers en partners.

Ruimte scheppen voor herstel en transparantie

"We waarderen wat Ivo op artistiek gebied heeft betekend, maar we zien nu ook dat er echt iets anders nodig is richting de toekomst", zegt algemeen directeur Clayde Menso. "Door deze stappen te nemen en ruimte te scheppen voor herstel en transparantie, worden de belangen en gevoelens van alle betrokkenen serieus genomen."