Mobility for All: Toyota's eerste Yosh-e voor paralympisch kampioen Jetze Plat

Mobility for All: Toyota's eerste Yosh-e voor paralympisch kampioen Jetze Plat

12-07-2024 (09:00) - Inclusiviteit

Als mobiliteitspartner van de Olympische en Paralympische Spelen heeft Toyota de eerste Yosh-e aan paralympisch kampioen handbiken en triatlon Jetze Plat overhandigd.

De Yosh-e is een innovatief apparaat dat een handbewogen rolstoel transformeert tot een geavanceerde elektrische rolstoel. Tijdens de Paralympische Spelen stelt Toyota de Yosh-e beschikbaar voor atleten en stafleden om zich in het paralympisch dorp makkelijk en snel voort te kunnen bewegen. Jetze Plat is de eerste Nederlandse atleet die de Yosh-e ontvangen heeft en al voor de spelen kan gebruiken. De lancering van de Yosh-e is onderdeel van 'Mobility for All': de missie van Toyota om vrijheid en mobiliteit voor iedereen - jong en oud, met of zonder fysieke beperking - te bevorderen. Ook na de spelen blijft het bedrijf zich hier wereldwijd voor inzetten.

Yosh-e mobiliteitsoplossing

Toyota bundelde de krachten met het Oostenrijkse mobiliteitsbedrijf Klaxon om de Yosh-e te ontwikkelen. Door de Yosh-e aan de voorkant van een handbewogen rolstoel te bevestigen transformeert deze naar een geavanceerde elektrische rolstoel die de gebruiker meer bewegingsvrijheid en snelheid geeft. De Yosh-e is compatibel met meer dan 80% van de mechanische rolstoelen en is uitgebreid getest op gebruiksvriendelijkheid door rolstoelgebruikers, waaronder atleten van de paralympische sportdelegaties. De naam Yosh-e is afgeleid van het Japanse 'Yoshi', wat 'laten we gaan!' betekent en staat voor de opwinding en het plezier dat Toyota met de atleten wil delen.

Jetze Plat, paralympische kampioen handbiken en triatlon, benadrukt het belang van innovatie en doorzettingsvermogen: "De eerste keer dat ik op mijn handbike zat, voelde ik een ongekende vrijheid. Datzelfde gevoel van innovatie en de wil om grenzen te verleggen zie ik terug in de Yosh-e. Dit apparaat zal mij helpen bij mijn herstel, tussen mijn trainingen en de dagelijkse mobiliteit tijdens de spelen in Parijs. Het onmogelijke mogelijk maken: iets waar we bij de Paralympische Spelen elke dag naar streven. Ik ben blij met de hulp van Yosh-e."