Aanpak voedselverspilling leidt tot tekort Voedselbanken

27-12-2023 (11:14) - Lifestyle

Door de strijd tegen voedselverspilling van onder andere supermarkten en producenten ziet voedselbank een dalende toestroom van goederen.Voedselbanken doen daarom een oproep aan organisaties om te kijken of zij een percentage van hun reguliere producten willen doneren.

De Voedselbanken zijn grotendeels afhankelijk van reststromen producten die fabrikanten en supermarkten niet meer verkopen. Een goede ontwikkeling, maar hierdoor ontstaat een tekort aan gezonde levensmiddelen voor de Nederlandse Voedselbanken, in een tijd waar bestaanszekerheid het gesprek van de dag is. Voedselbanken Nederland doen daarom een oproep aan organisaties. Organisaties zoals HAK is zich bewust van de zorgelijke situatie en doneert daarom naast producten uit de verspillingsstroom, ook reguliere producten. 

Naast de sector, kunnen ook burgers hun steentje bijdragen door lokale Voedselbanken financieel te steunen. Paul van Berkel:  “Als er te weinig voedzame producten binnenkomen, wordt er voedsel ingekocht bij (lokale) producenten en supermarkten. We gebruiken hiervoor financiële donaties, die we ook van burgers ontvangen. Dit is echter niet de ultieme oplossing. Daarom hopen we dat de levensmiddelenindustrie gehoor geeft aan onze oproep. Samen kunnen we onze klanten de winter door helpen en voedselnood in Nederland terugdringen.”