Autorijden door Oostenrijk, dit kom je tegen

22-12-2023 (12:06) - Lifestyle

Ben jij van plan om een roadtrip door Oostenrijk te maken? Of ben je op doorreis naar Italië of een ander land? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met tolwegen. Tenzij je de toeristische routes over de bergpassen neemt. Wel heel mooi, maar meestal niet zo snel. In dit artikel vertellen we je meer over de zaken die tegenkomt tijdens het rijden door Oostenrijk.

Het wegennet in Oostenrijk

In Oostenrijk heb je grofweg drie soorten wegen. De Autobahnen, Schnellstraßen en Bundesstraßen.

Autobahnen

De Autobahnen, oftewel snelwegen, zijn de levensader van het Oostenrijkse wegennet. Ze zijn herkenbaar aan de “A” (van Autobahn) gevolgd door een nummer. Deze wegen zijn razendsnel en verbinden de belangrijkste steden en regio’s. Denk aan de A1 van Salzburg naar Wenen of de adembenemende A10 door de Alpen. Op deze wegen betaal je tol. Langs de meeste snelwegen vind je tankstations en rustplaatsen. Neem de tijd om te pauzeren, geniet van het uitzicht en tank als dat nodig is.

Schnellstraßen

Als je niet van de snelweg houdt, zijn er Schnellstraßen (expresswegen), te herkennen aan een “S” gevolgd door een nummer. Ze bieden vaak een iets meer ontspannen rit en zijn perfect om langs pittoreske landschappen te cruisen. Ook hier moet je tol betalen.

Bundesstraßen

Geef je de voorkeur aan een meer relaxte reis, zijn er de Bundesstraßen (federale wegen). Ze hebben vaak een “B” gevolgd door een nummer. Deze wegen leiden je vaak over schilderachtige routes en zijn leuk om de lokale charme van Oostenrijk te ontdekken.

Hoe betaal je op de tolwegen?

In Oostenrijk krijg je dus te maken met tolwegen. Tol betalen kan op verschillende manieren. Bij de tolpoortjes kun je betalen met contant geld. Je kunt ook je creditcard gebruiken of een wegenvignet kopen. Voor vrachtwagens is er ook een elektronisch tolsysteem genaamd GO-Maut. Hiermee kan de tol elektronisch worden betaald, zonder in de rij te staan bij de tolpoortjes.

Digitaal betalen met een wegenvignet

Het wegenvignet is een sticker die je op je voorruit plakt. Je hebt hem nodig voor de meeste snelwegen. Maar let op, hij is niet gratis. Zorg ervoor dat je er een aanschaft voordat je de weg op gaat. Je kunt een wegenvignet voor Oostenrijk kopen op www.wegenvignetten.nl/. Plak het vignet correct en duidelijk op je voorruit. Zo voorkom je dat je een boete krijgt.

Milieuvignet

Ben je van plan om steden in Oostenrijk te bezoeken? Dan moet je weten dat je in sommige steden een milieuvignet nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Wenen en Graz. Ga je de stad in, zorg dan dat je van tevoren het milieuvignet hebt gekocht.

Tol in tunnels

Oostenrijk heeft behoorlijk wat tunnels en sommige van deze tunnels zijn niet gratis. Houd er dus rekening mee dat je extra moet betalen als je door de bergen rijdt. Ga je tijdens de vakantieperiode naar Oostenrijk, houd er dan rekening mee dat het erg druk kan zijn bij de tolpoortjes.

Bergpassen

Oostenrijk staat bekend om zijn indrukwekkende bergpassen dwars door de Alpen. De hoogste bergpas van Oostenrijk is de Großglockner Hochalpenstraße. Je vindt deze bergpas in de oostelijke Alpen. Deze pas geeft een spectaculair uitzicht op de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Ben je op zoek naar rust en zoek je een bergpas met weinig verkeer, rijd dan over de Sölkpass. Deze bergpassen hebben prachtige uitzichten op de Oostenrijkse Alpen. Het is wel belangrijk om voorzichtig te rijden, want de wegen kunnen behoorlijk bochtig zijn.

Naar Oostenrijk in de winter

Als je Oostenrijk in de winter bezoekt, houd er dan rekening mee dat sommige bergpassen gesloten kunnen zijn. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de weersomstandigheden en dat je auto winterklaar is als je door de Alpen rijdt.

Verkeersregels in Oostenrijk

In Oostenrijk worden de verkeersregels serieus genomen. De snelheidslimieten worden strikt gehandhaafd en alcoholgebruik achter het stuur is streng verboden.