Fatbikes: een uitgesproken stoer vervoermiddel

07-02-2024 (12:42) - Lifestyle

Fatbikes: een uitgesproken stoer vervoermiddel. Het ding is dan ook ontworpen om probleemloos door de allerzwaarste terreinen te kunnen fietsen. Hoe heeft de bike de afgelopen decennia zijn weg gevonden van de wildernis naar onze fietspaden in de polder? Lees hier de fascinerende geschiedenis!

Fietsen onder nul

De oorsprong van de fatbike ligt in Alaska, het ijskoude stuk van de VS dat aan Siberië grenst. Daar worden de omstandigheden in de winter nogal grimmig, met wegen en velden vol water, modder en sneeuw. In de jaren 80 bedachten slimme uitvinders een fiets met extra brede banden. Die blijven een goede grip houden op het wegdek omdat er een groter stuk rubber contact maakt met de ondergrond. Zo blijft het voertuig overeind op zachte, instabiele en andere moeilijke ondergronden en kon je ook in de noordelijke winter naar je werk of school. Bovendien leveren de grote, brede banden voldoende vering op voor een aangename fietservaring. En deze fiets met megabanden werd al snel op andere plekken dan het koude Alaska gebruikt.

Van de kou de hitte in

Amerika heeft méér extreme landschappen dan Alaska, en ook daar bleek een fiets met extra brede banden uitstekend van pas te komen. De gortdroge en verlaten woestijnen van Arizona en New Mexico leverden de volgende terreinwinst op voor de fatbike. Routes met stuifzand, opspattende kiezels, verraderlijke rotspartijen en losse stenen: de fatbikes waren ook opgewassen tegen het stof en het hitte van de Amerikaanse Badlands. Hier werd de fiets bovendien niet alleen gebruikt als praktisch vervoermiddel, maar ook geadopteerd door extreme sporters. En dat is vaak een uitstekende basis om van een nieuw hebbeding een grote hype te maken.

Adoptie door fietsenhandelaars

Handige Harries zagen al snel het potentieel van het Amerikaanse speeltje, en begonnen na de eeuwwisseling met het aanprijzen van de bike als recreationeel voertuig in Amerika en Europa. De brede banden maken de fiets namelijk ook geschikt voor gebruik op routes die normaal alleen met een mountainbike kunnen worden getackeld. Maar de nieuwbakken handelaars voegden meer snufjes toe om hun bikes aantrekkelijk te maken voor de grote massa. Door een lichter frame, banden die beter bestand zijn tegen lek gaan, extra vering en de combinatie met aantrekkelijke designs maakte de fatbike snel zijn zegerit richting populariteit bij de mainstream consument.

Nu: de fatbike is ongekend populair

In 2024 is dit trendy vervoermiddel overal in Europa op de weg te vinden. Wil je een fatbike kopen, dan kun je terecht bij diverse gerenommeerde fietsfabrikanten en is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Dankzij rally’s, showcases op beurzen en aanbiedingen van plezierritjes door evenementenbureaus kennen de meeste mensen de nieuwe bike nu – en de bestellingen van de reuzenfiets leverden de afgelopen jaren miljoenen op. Vernieuwende technologie: zoals de 250 watt motor van de elektrische fatbike en ultralichte frames van koolstof maken de bike interessant voor verschillende soorten gebruikers. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat we deze bike de komende jaren alleen nog maar vaker door het Nederlandse straatbeeld zien rollen