Ik heb letselschade, wat nu?
Het zal je maar gebeuren, een ongeval met letselschade tot gevolg. Van het een op het andere moment kom je dan in aanraking met artsen, een fysiotherapeut en ben je wellicht zelfs arbeidsongeschikt. Ook komen er allerlei vragen op je af, wie is schuldig aan de kettingbotsing, kan ik mijn letselschade verhalen en wie kan ik aanspreken bij een hondenbeet? Allerlei vragen waar we hieronder een antwoord op geven.
Ik ben aangereden, wie betaalt mijn letselschade?
Dagelijks gebeuren en duizenden verkeersongevallen, waaronder veel auto ongelukken en fietsongelukken. Vaak alleen met materiële schade, maar ook letsel en zelfs ernstig letsel komt geregeld voor. Wie betaalt dan de letselschade die het slachtoffer oploopt?
In het geval van een aanrijding, zoals bij een kettingbotsing of kop-staart botsing, geldt er een verplichte verzekering. Dit houdt in dat alle motorvoertuigen die op de openbare weg rijden verplicht verzekerd moeten zijn tegen aansprakelijkheid. De desbetreffende autoverzekering kan ook direct worden aangesproken. Het is daarmee de schadeverzekering van de schuldige partij die de letselschade betaalt.
Ik ben gebeten door een hond, heb ik recht op schadevergoeding
Wist u dat er 1,7 miljoen honden in Nederland zijn? Voor veel mensen is een hond een goede vriend en onderdeel van het gezin. Helaas zorgen al deze honden jaarlijks ook voor 150.000 slachtoffers van een hondenbeet. Dat is dus gemiddeld op de honden die jaarlijks iemand bijt.
U kunt als gevolg van een hondenbeet letsel oplopen. Vaak gaat het om oppervlakkig letsel, zoals een schram of lichte bijtwond. Maar niet zelden zorgt een hondenbeet ook voor ernstig letsel. Het kan dan gaan om een diepe bijtwond, zenuwletsel en zelfs amputatie van ledenmaten zoals een vinger.
Als gevolg van een hondenbeet kunt u dus schade lijden, maar wie is er nu aansprakelijk voor letselschade als gevolg van een hondenbeet? Het antwoord vinden wij in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel luidt: “De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Het is dus de bezitter van de hond die aansprakelijk is voor de schade die de hond aan het slachtoffer toebrengt met de hondenbeet. Het probleem is echter wel dat er geen verplichte verzekering geldt voor hondenbezitters. Het is dus niet zo dat u, zoals bij een verkeersongeval met een motorvoertuig, rechtstreeks de verzekeraar van de hondenbezitter aan kunt spreken voor uw letselschade.
Gelukkig zijn veel mensen verzekerd tegen aansprakelijkheid door middel van een WA- verzekering. Deze maakt vaak deel uit van een gezinsverzekering. Ook schade veroorzaakt als gevolg van een hondenbeet valt onder deze verzekering. U dient echter wel eerst de bezitter van de hond aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade.
Van belang is dus dat u weet wie de hondenbezitter is. Vraag daarom na een hondenbeet altijd wie de bezitter is van de hond en noteer zoveel mogelijk gegevens van deze persoon. Zijn er getuigen van de hondenbeet? Vraag dan altijd om een getuigenverklaring of ten minste om de contactgegevens van deze getuigen. U weet dan zeker dat u de hondenbezitter kunt traceren en kunt bewijzen welke hond u gebeten heeft.