Jongeren minderen met social media terwijl hun schermtijd omhoogschiet

Jongeren minderen met social media terwijl hun schermtijd omhoogschiet

08-07-2025 (13:28) - Lifestyle

Nederlandse jongeren brengen meer tijd op hun telefoon door, maar zijn minder actief op social media dan vorig jaar. Dat blijkt uit het negende Grote Jongerenonderzoek van Mediahuis en MediaTest, waarin ook o.a. het gebruik van nieuwsmedia, houding tegenover reclame en duurzaamheidsgedrag onder jongeren onder de loep is genomen.

Jongeren kijken gemiddeld 5,1 uur per dag op hun mobiele telefoon; een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen dit 5 uur was. Zoals verwacht spendeert de jongste groep (15-21 jaar) hier de meeste tijd aan: gemiddeld 5,5 uur per dag. Opvallend is dat de tijd die jongeren aan social media besteden op alle apparaten samen juist is gedaald, van 4 naar 3,5 uur per dag. Ook hier zijn het de jongsten die het meest actief zijn (3,9 uur), terwijl de oudste groep (29-35 jaar) met 3 uur het minst tijd op social platformen doorbrengt.

Dubbele gevoel over social media

Social media biedt jongeren vooral vermaak, maar zorgt ook voor negatieve gevoelens. Een derde voelt zich door social media soms verdrietig, onzeker of depressief, vooral jongeren tussen 22 en 28 jaar (van 30% in 2024 naar 37% in 2025). Vrouwen geven vaker aan geraakt te worden dan mannen (38% vs. 27%). Ook overweegt 29% van de jongeren volledig te stoppen met social media, waarbij mannen dit vaker aangeven.

Online journalistiek wint terrein

Social media blijft een belangrijke nieuwsbron voor jongeren, maar het belang neemt af. Dit jaar noemt 41% van alle jongeren social media als hun hoofdbron voor nieuws, terwijl dit bij de jongste groep (15-21 jaar) in 2022 nog 70% was. Binnen die jongste groep vertrouwt nu 56% op social media voor nieuws. Vrouwen halen vaker dan mannen hun nieuws van social media. Instagram is het populairst, terwijl TikTok en Facebook vooral binnen specifieke leeftijdsgroepen een rol spelen.

Online nieuwsartikelen en digitale kranten worden juist populairder. Eén op de drie jongeren noemt dit nu als belangrijkste nieuwsbron, een flinke stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar. Vooral de oudste groep (29-35 jaar) en mannen kiezen vaker voor online journalistiek.

Nepnieuws blijft hardnekkig

Zeven op de tien jongeren komen wekelijks nepnieuws tegen, 20% zelfs dagelijks. Vooral mannen denken nepnieuws goed te kunnen herkennen. Slechts 8% twijfelt aan het eigen vermogen om nepnieuws te spotten, terwijl 3% denkt nooit nepnieuws te zien, maar ondertussen wel veel vertrouwt op wat zij lezen.

Zorgen om klimaat, maar actie blijft uit

84% van de jongeren maakt zich zorgen over het klimaat, maar slechts 61% neemt eenvoudige duurzame acties, zoals een eigen tas meenemen, nog serieus. Vliegschaamte speelt wel een rol, maar vooral in beperkte mate. Snel en goedkoop reizen is voor veel jongeren belangrijker dan duurzaamheid.

Ze verwachten vooral dat luchtvaartmaatschappijen verduurzamen; zelf willen ze weinig veranderen, bijvoorbeeld door minder te vliegen. Ook bij dagelijkse gewoontes zoals afval scheiden en minder vlees eten, neemt het duurzame gedrag af. Ondanks de grote zorgen blijft het vaak bij denken, al winnen tweedehands kopen en recyclen langzaam wat terrein.

Jongeren en reclame

Jongeren lijken iets milder geworden als het om reclame gaat. Ze zijn minder negatief over vrijwel alle vormen van reclame dan vorig jaar. Vooral buitenreclame en advertenties in kranten en tijdschriften worden positief beoordeeld. Daarnaast wordt branded content door jongeren als de meest geloofwaardige en minst storende vorm van reclame ervaren.

Meer weten? Download de whitepaper op de website van Mediahuis Nederland via deze link.