TommyTomato bezorgt miljoenste warme groentelunch op basisschool

06-02-2024 (10:00) - Lifestyle

TommyTomato heeft een hapklare missie: van alle kinderen groente-eters voor het leven maken. Gisteren bezorgde de Nederlandse organisatie de miljoenste warme groentelunch in groep 7 van de Don Boscoschool in Haarlem. Deze school was tevens de allereerste basisschool die gebruik maakte van de gezonde lunch van het snelgroeiende TommyTomato.

Met de maaltijden leren kinderen om groenten te eten in de klas. Maar heel weinig kinderen eten de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten: de maaltijden van TommyTomato bevatten tussen de 60 en 100% van deze hoeveelheid (ADH). Bovendien blijkt lunchtijd een veel beter moment voor de groentemaaltijd dan ‘s avonds. Het draagt bij aan meer energie, een hogere concentratie, minder stress en vermoeidheid en een betere sfeer in de klas.

TommyTomato werd in 2020 opgericht door Bas Turk en Erik van der Plas. Inmiddels worden op ruim 200 basisscholen dagelijks warme groentelunches bezorgd. Met hubs in verschillende steden zal dit aantal het komende jaar naar verwachting groeien naar 500+ scholen in het hele land.

Ingegeven door gemak

Bas Turk: “De start van TommyTomato was in eerste instantie ingegeven door gemak, met onze eigen kinderen als inspiratie. Hoe zorg je dat zij genoeg groente eten? Nederland heeft een sterke broodcultuur, maar een boterham met chocopasta geeft een suikerpiek, geen energie voor de hele middag. Vaak komen groenten pas op tafel bij het avondeten, als veel kinderen al moe zijn. Dat is eigenlijk heel onlogisch, omdat kinderen deze voedingsstoffen gedurende de dag veel beter kunnen gebruiken. Ieder kind moet leren om groenten te eten, veel kinderen zijn afkerig of vinden het spannend. De groepsdynamiek - het samen met leeftijdsgenoten proeven en ontdekken van nieuwe soorten groenten - helpt daarin. Ouders zien dat ‘s avonds terug aan de eettafel, de houding is meer open, er is minder strijd en dus is het avondeten thuis een stuk gezelliger.”