Veen, Bosch & Keuning in Amerikaanse handen

Veen, Bosch & Keuning in Amerikaanse handen

06-05-2024 (15:07) - Media

Nederlands grootste uitgeverij van boeken, Veen, Bosch & Keuning (VBK), is overgenomen door de Amerikaanse uitgever Simon & Schuster. Het is de eerste keer dat een Nederlandse uitgever in Amerikaanse handen komt.

Uitgeverijen als Anbo-Anthalis, Atlas Contact en ook Bookchoice (audio boeken) zijn onder meer onderdeel van VBK. De overname biedt, behalve de gewenste schaalvergroting, onder meer de mogelijkheid om succesvolle Nederlandse auteurs naar de internationale markt te brengen. VBK behaalde in 2023 een omzet van 88,8 miljoen euro.

S&S neemt voor het eerst een niet-Engelstalige uitgeverij over en zet daarmee de ambitie voor een groter afzetbereik in belangrijke regio’s kracht bij. De samenwerking met VBK betekent voor S&S dat het betere toegang krijgt tot de Nederlandse en Europese markt. De bedrijven willen samenwerken aan betere verkoop, productie en distributie van titels in Europa en zullen meer titels van S&S lokaal uitgeven.

“Wij willen onze schrijvers graag een groter en internationaal platform bieden. Door onderdeel te worden van S&S, kunnen wij deze ambitie en ons streven naar verdere digitalisering en innovatie uitbouwen. S&S en VBK zijn een perfecte match. Beide uitgeverijen, die geleid worden door ervaren uitgevers, bestaan ruim een eeuw en bedienen een breed portfolio aan schrijvers. Creativiteit en ondernemerschap zijn gedeelde kernwaarden, die ook tot uiting komen in de organisatiecultuur. Auteurs werken in kleine teams met betrokken redacteuren en medewerkers”, aldus Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK.

"Ons gezamenlijke doel is om, in een toenemend internationale uitgeefsector, het publiek voor onze auteurs en hun boeken uit te breiden"

Jonathan Karp, CEO van S&S, voegt hieraan toe: “In de gesprekken met VBK over een mogelijke samenwerking viel ons meteen op dat we als uitgevers dezelfde waarden hebben en er eenzelfde manier van werken op nahouden. Wij hebben groot vertrouwen dat VBK, onder leiding van Geneviève, zal blijven floreren. Ons gezamenlijke doel is om, in een toenemend internationale uitgeefsector, het publiek voor onze auteurs en hun boeken uit te breiden. Wij zijn bijzonder enthousiast over de groeimogelijkheden van VBK. Het zal zijn onafhankelijkheid behouden en opereren als een autonome divisie binnen ons bedrijf. Ik kijk ernaar uit om alle VBK-collega’s te verwelkomen.”

 

 


Bureaus

Marketing

Economisch