Authentiek leiderschap voor vrouwen

30-01-2024 (12:24) - Publicaties

Afgelopen week was de lancering van het boek Authentiek Leiderschap voor Vrouwen: in 7 stappen van macht naar kracht. Hoewel ze hier al sinds augustus reikhalzend naar uitkeken, was het toch nog een spannend moment.

Het bevallen van een boek is toch een beetje als de geboorte van een kind: dat ter wereld zien komen blijft spannend en uniek. Ik ben super trots dat het gelukt is - en dankbaar dat het boek geland is in de stal van Boom, een prachtige uitgever die ons erg gesteund heeft in dit proces.

Serieus genomen

Ook bijzonder is hoe de Lof community meeleeft met dit boek. Vorige week nam minister Karien van Gennip het eerste exemplaar officieel in ontvangst. Net als ik is zij een voorvechtster van gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de werkvloer en ze weet ook hoe lastig dit is om te realiseren. Ik ben heel bij met haar bericht op linked in, waarin ze vrouwen oproept zichzelf te blijven en hun vrouwelijke kwaliteiten in te zetten. In haar eigen woorden "Het kan niet zo zijn dat je een stuk van jezelf moet thuislaten om serieus genomen te worden als leider".

Gelijke kansen

Over die gelijke kansen gesproken: standaard krijgen we de vraag "is een boek over leiderschap voor vrouwen in deze tijd nog wel nodig?" Het - standaard - antwoord wat we daar op geven is: helaas nog wel. Hoewel we inmiddels wel weten tegen welke barrières vrouwen aanlopen in hun werk en zelfs weten wat er nodig is om vrouwen door te laten stromen, toch blijkt de praktijk weerbarstig. De (ook weer) standaard vraag van vrouwen die we vaak horen in coachingstrajecten en trainingen: is het echt nodig om me zelf te profileren als een man om promotie te maken? Dat zou toch niet nodig moeten zijn?