Boekensector Merkenonderzoek: Carry Slee schrijft beste boeken, Suzanne Vermeer leukste

Boekensector Merkenonderzoek: Carry Slee schrijft beste boeken, Suzanne Vermeer leukste

10-10-2024 (13:03) - Publicaties

Van alle levende Nederlandse auteurs wordt Carry Slee in 2024 het meest bewonderd om de kwaliteit van haar boeken. Haar werk wordt ook als zeer ontspannend ervaren, maar op dit vlak scoort collega Suzanne Vermeer het hoogst.

Dit blijkt uit het Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Maar twee kinderboekenschrijvers hebben op dit moment nationale bekendheid. Hoewel Carry Slee ook boeken voor volwassenen schrijft, heeft ze haar populariteit voornamelijk te danken aan haar kinderboeken. De enige andere kinderboekenschrijver die op dit moment nationaal bekend is, is Paul van Loon.

Hendrik Beerda, merkadviseur: ‘'Nu de 92-jarige Jan Terlouw is verdwenen uit de lijst van kinderboekenschrijvers met nationale bekendheid, is er ruimte voor een nieuwe generatie om zich tot sterauteur te ontwikkelen. Het is wel aan te raden dat deze auteurs zich sterk profileren onder de jeugd én hun ouders. In de eerste plaats gebeurt dit natuurlijk met succesvolle boeken, maar ze moeten zich ook veelvuldig laten zien in de media, en dan vooral op televisie'’.

Leukste Nederlandse boeken

Dat een auteur ook zonder gezicht in de media succesvol kan zijn, bewijst Suzanne Vermeer. Niemand weet wie er achter dit pseudoniem schuilgaat, maar toch behaalt ze de koppositie onder auteurs met de leukste boeken. ‘'Lezers voelen een sterke band met Suzanne Vermeer en vinden het een zeer sympathiek persoon. Het is de uitgeverij dus goed gelukt om een fictieve persoonlijkheid te creëren, die op topniveau kan concurreren met levende auteurs'', zegt Beerda.

Het onderzoek heeft betrekking op alle Nederlandse auteurs (m/v), boekwinkel(keten)s en aanbieders van ebook-abonnementen, boekevenementen en -promotiecampagnes, illustrators/tekenaars/vormgevers voor boeken (m/v), literatuurprijzen, uitgeverijen en uitleners van boeken.