Janneke van den Brink presenteert handboek tot financiële vrijheid

30-01-2023 (12:09) - Publicaties

Janneke van den Brink, oprichtster van het platform Financieel Vrije Vrouw, presenteert vandaag haar boek ‘Financieel Vrij’. In het boek beschrijft ze haar eigen reis van loondienst tot financiële vrijheid. Successen, tegenslagen en vooral de verandering van mindset rond geld en behoefte staan centraal.

Eind 2013 overleed de broer van Janneke. Niet veel later verloor ze door een reorganisatie haar baan. Het zijn de eerste dominostenen die moesten vallen in haar weg naar financiële vrijheid. Na een lange reis, veel boeken lezen en een handvol mindfullness-trainingen maakte ze de keuze om geld voor haar te laten werken in plaats van andersom.

Wilskracht en strategie

In haar nieuwe boek ‘Financieel Vrij’ beschrijft Janneke hoe ze haar mindset rond geld heeft veranderd en hoe ze met wilskracht en een uitgewerkte strategie haar eerste belegging deed. Via haar eigen ervaringen neemt ze lezers mee in de wereld van ETF’s, beleggingsfondsen, aandelen, investeren in het mkb en beleggingen in crypto’s, crowdlending, forex , edelmetalen en vastgoed.

“Beleggen was voor mij wereldvreemd. Dat deden mannen in overhemd en das, op de beurs in Amsterdam. Pas toen ik erachter kwam dat ik de overwaarde van mijn huis kon opnemen, wist ik: dit moet ik ook kunnen”, zegt Janneke van den Brink, oprichtster van Financieel Vrije Vrouw.

Als voormalig commercieel vastgoedadviseur investeerde Janneke in een eerste appartement voor de verhuur. Van de opbrengst experimenteerde ze met allerlei investeringen. Met succes, maar soms ook met tegenslag. Zo beschrijft ze in haar boek hoe een investering van 500.000 euro in een pand dreigde verloren te gaan omdat de vergunningen voor het bouwen van 11 appartementen niet werd verkregen.

Financiële doctrines

Iedereen kan beleggen, maar je drijfveren bepalen het succes. Financieel Vrij laat lezers nadenken over wat financiële vrijheid nou eigenlijk betekent. Janneke legt de financiële doctrines bloot waarin we zijn opgegroeid: de veiligheid van een huwelijk, vaste baan of koopwoning weerhouden ons ervan de doelen na te jagen waar we echt gelukkig van worden. “Financiële vrijheid betekent voor iedereen iets anders. Het is meer dan een bovenmodaal inkomen. Het gaat over hoe jij tegen het leven aankijkt en ontdekken wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn”, zegt Janneke.

Vrouwen durven meer

Janneke van den Brink is oprichtster van het platform Financieel Vrije Vrouw waar zij al haar ervaringen rond investeren deelt. Hier schrijft ze ook dat ze bijna geen vrouwelijke collega’s had toen ze werkte als commercieel vastgoedadviseur en later als investeerder. Met haar platform is het dan ook Jannekes doel om ook andere vrouwen te inspireren, wegwijs te maken en te laten zien dat beleggen niet alleen voor mannen is.

Missie

“Naast beleggen ben ik op missie om vrouwen te inspireren om te ontdekken wat voor hen financiële vrijheid betekent en hoe ze dat kunnen bereiken. Vaak hebben vrouwen dat eerste duwtje in de rug nodig, om er vervolgens achter te komen dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze denken. Maar mijn belangrijkste les is: doe je eigen onderzoek, neem niets klakkeloos aan en neem je eigen beslissingen."

Financieel Vrij van Janneke van den Brink is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekwinkel en online – ook als e-book – voor €21,99 (ISBN 978 94 027 1115 8).