Vaker in de Media: Wake-up call voor meer vrouwelijke experts in de media

12-02-2024 (11:23) - Publicaties

Van alle experts die aan het woord zijn, is slechts één op de vijf vrouw. Komen vrouwen wél aan het woord, dan lopen ze risico op stereotiepe framing en haatberichten.

Publiciteitsexpert Janneke van Heugten wil hier iets tegen doen. Haar boek Vaker in de Media, zo kom je als vrouwelijke expert in beeld verschijnt op 27 februari bij uitgever Van Duuren. Met dit boek geeft Van Heugten vrouwelijke experts alles in handen om het podium succesvol te pakken. Ze laat onder andere zien hoe je zorgt voor een goede profilering, wat je het beste kunt doen (en laten) als je eenmaal een plek aan tafel hebt en hoe je omgaat met kritiek. Hierdoor worden ze zekerder van hun zaak, immers: hoe vaker we vrouwen in een expertrol in beeld zien, hoe meer de maatschappij er aan went en hoe beter ze behandeld en bekeken worden.

Slimme tips

Vaker in de Media staat vol slimme tips van meer dan vijftig hoofdredacteuren, journalisten, mediatrainers en vrouwelijke experts die de lezer voorgingen. Onder andere voorzitter Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter, directeur Energietransitie Arcadis Carolien Gehrels, internationaal hoofdeconoom ING Marieke Blom, fiscaal advocaat Khadija Bozia, directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen, Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, columnist Emine Ugur en hoogleraar Beatrice de Graaf komen aan het woord.

Janneke van Heugten: “Media hebben een belangrijke rol in laten zien dat de expert ook een vrouw is. Het normaliseren van de vrouw in de expertrol draagt bij aan meer kansengelijkheid.”