74% van de Nederlanders maakt zich boos over slechte kwaliteit van fast-fashion
Synthetische vezels vormen de grootste bron van microplastics in de oceanen. Volgens onderzoek uit 2017 35% van alle mariene microplastics afkomstig van synthetisch textiel. En dat zal alleen nog maar toenemen. De afgelopen twintig jaar is de wereldwijde productie van kleding namelijk verdubbeld. En momenteel wordt al bijna 70% van alle kleding van een of andere vorm van plastic gemaakt, zoals polyester, nylon, acryl of polyamide.
Plastic Soup Foundation maakt zich zorgen over deze toename en wijst niet alleen op de gevolgen hiervan voor het milieu, maar ook voor de menselijke gezondheid. Zo bestaat ruim een derde van het binnenshuis aanwezige stof uit microplastics afkomstig van textiel. Daarom lanceert de organisatie op 1 november de Plastic Fashion-campagne.
Deze campagne wil de kledingindustrie over 5 jaar betere kwaliteit kleding te laten produceren die 50% minder plasticvezels verliest. Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation: ‘Het moet verboden worden om kleren op de markt te brengen die zo snel slijten en zoveel vezels verliezen dat ze na vijf wasbeurten veel weghebben van de nieuwe kleren van de keizer. Het wordt tijd dat we fast fashion zien voor wat het is: een verdienmodel voor de olie- en kledingindustrie en een gevaar voor het milieu en onze gezondheid.’
1300 respondenten
Uit een peiling in opdracht van Plastic Soup Foundation onder ruim 1300 respondenten blijkt dat bijna de helft van hen al op de hoogte is van de zorgen die wetenschappers zich maken over het inademen van plastic kledingvezels en de ophoping ervan in de longen. Maar slechts een op de drie weet dat de risico’s voor kleine kinderen nog groter zijn. Omdat kleintjes over de grond kruipen en alles in hun mond stoppen, ademen ze twee keer zoveel plasticvezels in als volwassenen en slikken er wel twaalf keer zoveel in.
Uit bovenstaande peiling blijkt ook dat 74 procent van de Nederlanders zich boos maakt over de slechte kwaliteit van fast-fashionkleding. Een ruime meerderheid, 62%, vindt dat de industrie door de politiek moet worden verplicht om kleding te produceren die lang meegaat en zo weinig mogelijk plastic microvezels verliest. Slechts 6% van de Nederlanders vindt dat de kledingindustrie geen rekening hoeft te houden met het milieu of de menselijke gezondheid.