HAK schaalt lokale teelt kidneybonen in Zeeuws-Vlaanderen verder op

27-08-2020 (09:39) - Sustainable

De proeven met het verbouwen van kidneybonen op Nederlandse bodem in Zeeuws-Vlaanderen zijn zo’n succes dat HAK de lokale teelt en verwerking opschaalt. De groente- en peulvruchtenfabrikant laat weten dat het dit jaar inmiddels een kwart van haar behoefte aan grote kidneybonen van Nederlandse bodem haalt, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
 
Exotische bonen als kidneybonen komen oorspronkelijk uit Minnesota in de VS dat een landklimaat heeft met warme zomers en koude winters. Het verbouwen van deze bonen in het Nederlandse klimaat is lastig, maar dankzij de kennis en ervaring van de Zeeuwse telers kan de Hollandse kidneyboon zich meten met die uit Amerika, alleen is de oogstopbrengst per hectare wat minder.
 

Ook kikkererwten

HAK test op dit moment ook andere soorten exotische peulvruchten zoals kikkererwten en zwarte bonen in Zeeuws-Vlaanderen. Ondanks dat de definitieve resultaten van de testen die worden uitgevoerd wat betreft opbrengst en kwaliteit nog wisselend zijn, worden deze nog een aantal jaar gecontinueerd en bij succes verder opgeschaald.
 
‘Wij halen op dit moment al minimaal 85 procent van onze groenten en peulvruchten van dichtbij, dat wil zeggen binnen een straal van 125 km van de fabriek in Giessen’, vertelt Marko Wolthuis, agrotechnoloog van HAK. ‘Ons streven is ook zoveel mogelijk van de exotische bonensoorten hier te telen. Dat we nu al binnen vijf jaar na aanvang van de eerste testen 25 procent van onze kidneybonen uit Nederland halen, sterkt ons in de gedachte dat we de door ons zo gewilde lokale teelt verder kunnen gaan opschalen. Maar voorzichtigheid is geboden, we blijven afhankelijk van moeder natuur.’