Incentro's RPA doet digitalisering van HR-processen bij Makro

Incentro's RPA doet digitalisering van HR-processen bij Makro

05-10-2021 (13:32) - Tech

Digitale dienstverlener Incentro liet Makro kennis maken met Robotic Process Automation (RPA) en met een nieuwe digitale collega, namelijk Mieke de robot: Mieke bleek een schot in de roos.

Digitaliseren kan op verschillende manieren, maar dat vraagt tijd en aandacht van zowel het business team als de IT afdeling. "We liepen eigenlijk steeds tegen hetzelfde knelpunt aan; de altijd hoge workload en de mate waarin die fluctueert. Het klinkt misschien gek, maar dat werkte heel verstorend. We hadden veel ambities om vervolgstappen te maken, maar zaten vast in een vicieuze cirkel omdat we geen tijd vrij konden maken om die projecten op te starten" legt Esther Struiksma, verantwoordelijk voor de HR Service Center bij Makro, uit. Daarom moest er iets gebeuren om de operationele druk te verlagen en tijd te kunnen besteden aan de strategische dingen.
 

Robotic Process Automation als oplossing

Struiksma koos voor een innovatieve en duurzame manier om de werkdruk op de afdeling te verlagen door Robotic Process Automation in te zetten. "Ik kende Robotic Process Automation alleen van horen zeggen. Maar wat je er precies mee kon, dat wist ik niet. Het mooie aan RPA vind ik dat je echt de gebruikersinterface van de applicaties gebruikt en er dus geen onzichtbare aanpassingen in mijn systemen gemaakt werden. We hoefden alleen te kijken naar het proces en de stappen die we geautomatiseerd wilden hebben." Met Robotic Process Automation kunnen volledige processen door een digitale collega worden uitgevoerd. De robot bootst exact de werkzaamheden van medewerkers na en voert deze taken sneller en foutloos uit. Bovendien werkt een robot 24/7 dus worden de transacties ook direct verwerkt.
 
De implementatie van de robot duurde twee maanden. In de eerste fase is het proces zo lean mogelijk ingericht en daarna is de robot gebouwd. Inmiddels draait Mieke - zoals de robot door het team wordt genoemd - volledig mee in de operatie. Ze verwerkt autonoom alle indiensttredingen in SAP waardoor het proces sneller verloopt en veel handmatig werk uit handen is genomen.