Alles wat je moet weten over industriële scrubbers

Alles wat je moet weten over industriële scrubbers

01-08-2024 (20:57) - Toeleveranciers

Een schone en veilige werkomgeving is onmisbaar om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen en industriële processen te verbeteren. Het effectief verwijderen van schadelijke stoffen kan hierin een sleutelrol spelen. Industriele Scrubbers worden dan ook in steeds meer situaties toegepast. Maar wat is dat precies en wat levert het op?

Wat zijn industriële scrubbers?

Scrubbers zijn apparaten die worden ingezet voor het reinigen van gas of lucht van specifieke stoffen. Deze komen aan het einde van het productieproces vrij en moeten worden opgelost om het proces schoner en efficiënter te maken. Het primaire doel van scrubbers is dus het neutraliseren van van één of meer verontreinigende stoffen in de lucht- of gasstroom. Dit biedt verschillende voordelen.

Betere luchtkwaliteit

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van industriële stofafzuiging middels industriële scrubbers is toch wel de verbeterde luchtkwaliteit. Door een betere reiniging van potentieel gevaarlijke stoffen wordt een veiligere werkomgeving gecreëerd. Dit betekent dat werknemers minder snel ziek worden, productiever kunnen werken en dat ze ook minder risico lopen op andere gevaren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan explosies of branden. Een veilige gezonde omgeving is noodzakelijk om dergelijke zaken te voorkomen.

Wist je dat een betere luchtkwaliteit ook wonderen doet voor de productiviteit van de medewerkers? Werken in een veilige en gezonde omgeving is niet alleen prettiger, maar hierdoor maakt men zich ook minder snel zorgen. Hierdoor zal de werkmentaliteit verbeteren en zal er sneller en efficiënter gewerkt kunnen worden.

Langere levensduur machines

Stof kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van machines in de omgeving. Het kan zich rond de bewegende onderdelen gaan verzamelen. Hierdoor is er niet alleen meer onderhoud nodig om de machines in goede conditie te houden, maar zal ook de levensduur in geding kunnen komen. Met industriële stofafzuiging kun je dit eenvoudig voorkomen en geniet je dus van lagere onderhoudskosten en machines die veel langer mee zullen gaan. Op de lange termijn bespaar je hier dus flink wat kosten mee.

Nodig om te voldoen aan de strenge regelgeving
Een gezonde en veilige werkplek is verplicht voor iedereen. Het is dan ook niet voor niets dat overheden hier steeds meer aandacht voor hebben. Bedrijven moeten er alles aan doen om aan deze regels voldoen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Slimme systemen, zoals industriële stofafzuiging, kunnen hierbij helpen. Ze helpen om de verplichte doelstellingen sneller en eenvoudiger te halen en zo worden potentiële boetes en andere juridische problemen in de toekomst vermeden.

Voor wie interessant?

Maar voor welke industrieën en sectoren is professionele stofafzuiging interessant? De afgelopen jaren hebben we gezien dat deze afzuigsystemen in steeds meer omgevingen worden toegepast. In sommige sectoren en industrieën zijn ze echter net wat waardevoller dan in andere omgevingen. Hierbij kun je denken aan mensen die werkzaam zijn in de volgende omstandigheden:

Voedingsmiddelenindustrie: in deze industrie worden logischerwijs hoge eisen gesteld om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Een gezonde omgeving is een vereiste om het werk te kunnen en te mogen doen.

Chemische industrie: dampen en potentieel gevaarlijke stoffen moeten snel en efficiënt uit de lucht worden verwijderd om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Metaalindustrie: vrijgekomen stoffen kunnen de levensduur en efficiëntie van machines nadelig beïnvloeden. Ze kunnen niet alleen de prestaties beïnvloeden, maar ook een gevaar vormen voor de gezondheid van de medewerkers. Daarom is het van belang dat ook hier extra aandacht is voor stofafzuiging.