Dansen tussen de kunst van morgen

07-10-2022 (11:10) - Audio

Amsterdam Dance Event is terug in Nxt Museum voor drie nachten vol audiovisuele ervaringen. Muziek, kunst en de technologie van morgen komen samen in een intieme, multidimensionale danservaring, waarin bezoekers zich met al hun zintuigen kunnen verliezen.

Het Artist in Residence-programma, gecureerd in samenwerking met Transmoderna en Dixon, brengt ook dit jaar weer lokaal en internationaal talent bij elkaar in een dance-evenement dat de diversiteit viert en genre grenzen verlegt.

snijvlak van kunst, muziek, ideologie en technologie

Nxt Museum is altijd op zoek naar de kunst van morgen; ht ADE-programma weerspiegelt deze missie met multimedia-performances die zijn ontstaan uit de samenwerking tussen dj's, vj's, digitale kunstenaars, ontwerpers, technologen en geluidsdesigners. Actueel, geëngageerd, edgy en compromisloos schurend waar dat nodig is.

Juliana Huxtable verkent gender en politiek in elke denkbare vorm. Ze is een artistieke alleskunner die aan de top van de New Yorkse dance scene staat en is een van de meest bijzondere stemmen in de hedendaagse kunstwereld. 

DJ Dixon uit Berlijn staat bekend om zijn mix van house, Broken Beat en stroperige soul en draait zijn set bij de Xenopunk-visuals van Transmoderna, het digitale kunst- en muziekplatform waarvan hij de medeoprichter is. Met behulp van 370 vierkante meter aan AI-gestuurde pixels wordt er een indrukwekkende cross-over tussen de echte en de virtuele wereld gecreëerd, terwijl de opzwepende soundtrack je meevoert naar hogere sferen. Het nieuwe virtuele kunstwerk 'Xenopunk' is elke avond te zien tijdens de opening van het ADE programma en zal ook als VR kunstwerk overdag te zien zijn in Nxt Museum's grootste ruimte, Nxt Stage, van 18 oktober t/m 5 november.

Voor Ai¨sha Devi zijn tijd en ruimte de illusie van materie en vastigheid. Haar Aetherave breekt met de vier dimensies die we kennen, door gebruik te maken van sjamanistische klanken, hypnotiserende herhalingen en betoverende zang.

De Oegandese dj Nsasi is de medeoprichter van het queer-collectief ANTI-MASS dat lijnen trekt tussen singeli, gqom en techno op de meest radicale raves die het Afrikaanse continent de afgelopen jaren zag, waar genres alleen een vertrekpunt zijn. Hun eerste EP 'DOXA' is de belichaming van het elektronische queer-verzet in Oeganda.

De IJslandse producer en performer Bjarki verzorgt samen met de multidisciplinaire artiest Thomas Harrington Rawle een unieke performance op de laatste dag van het programma, waarbij bezoekers van tevoren een afbeelding (bijvoorbeeld van henzelf) kunnen uploaden op www.lookatyourself.org, die vervolgens onderdeel wordt van de visuele show die avond.