Nederlandse student wint internationale James Dyson Award 2021

17-11-2021 (14:00) - Sustainable

Student Jerry (TU/Delft) wint dit jaar de internationale duurzaamheidsprijs James Dyson Award 2021. De draagbare Plastic Scanner maakt identificatie van plastic ter plekke mogelijk met als doel recycling te versimpelen en plasticvervuiling drastisch te verminderen. Jerry slaagt erin de infraroodreflectie technologie van grootschalige plastic sorteerprocessen in een simpel draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat te vertalen zodat het overal beschikbaar is.
 
Per jaar belandt er 11 miljoen ton plastic in de zee en dit wordt alsmaar meer. Per uur is dat een hoeveelheid plastic waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Jerry’s missie is om deze plasticsoep op alle niveaus aan te pakken, ook door verbeterde recycling. Wereldwijd wordt nu slechts 14 procent gerecycled, hoewel theoretisch gezien bijna alle soorten plastic gerecycled kunnen worden. Veel plastic wordt niet gerecycled (en ingezameld) omdat het recyclen ingewikkeld en daarmee economisch onrendabel blijft. Ook is er in veel landen geen goede infrastructuur voor recycling.


De oplossing

Om recycling te versimpelen en plasticvervuiling te verminderen heeft Jerry de Vos voor zijn afstudeeropdracht aan de TU Delft een oplossing bedacht. Veel van het plastic uit de oceanen komt uit lage- en middeninkomenslanden, waar er vaak handmatig en met het blote oog plastic gesorteerd wordt. Dit kost veel tijd en geld en kan erg foutgevoelig zijn. Als vrijwilliger voor Precious Plastic zag hij de negatieve impact van plasticvervuiling en de knelpunten die worden veroorzaakt wanneer plastic niet (juist) wordt geïdentificeerd en gesorteerd in het recyclingproces. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.


Waar wordt de Plastic Scanner gebruikt?

Momenteel worden er nieuwe prototypes ontwikkelt in proefprojecten in zowel industriële (fabriek in Duitsland) als low-resource-omgevingen (werkplaats op een vluchtelingenkamp in Algerije). Uiteindelijk is het doel naast de verkoop van DIY-kitversies van de Plastic Scanner om de hoeveelheid open-sourcedocumentatie te verrijken, waardoor het voor anderen gemakkelijk wordt om te bouwen en bij te dragen aan het project.