Appen met Geertje Algera over mobiel filmen: 'Niet meebewegen dus'

21-03-2024 (16:35) - Appen met

Na een loopbaan bij de KRO-NCRV als programmamaker, gooide Geertje Algera het roer om. Ze vloog naar Genève voor een masterclass filmen met de mobiel en werd de eerste smartphone verslaggever (‘mojo’) bij de publieke omroep. Inmiddels geeft ze als zelfstandig ondernemer trainingen over professioneel mobiel filmen, en heeft ze haar eerste boek uitgebracht: Professionele video’s maken met je smartphone. We spraken Geertje over de switch naar mobiel filmen, verticale video's en tips voor beginners.

Status: Na 20.30u lees ik geen WhatsApp meer. Ik reageer de volgende dag. 

Hey Geertje, Sem hier van Fonk magazine. Alles goed met jou?
Hi Sem, ik zat er al klaar voor! Zelfs whatsapp web opgestart, zodat ik vlotter kan typen ;) Hoest met jou dan?

Wat fijn om te horen, zelf zit ik ook achter whatsapp web haha Ja alles goed hier in Muiden!
Ah, het prachtige Muiden. Ik zit in een bewolkt Utrecht.

Dat is het helaas hier ook... Waar kunnen mensen jou van kennen?
Wat ik vaak hoor: "Ik ken jou van LinkedIn, jij maakt toch video's met je mobiel?"

En ja dat klopt. Na een loopbaan bij KRO-NCRV ben ik me helemaal gaan specialiseren in het maken van video's met de smartphone. Ik geef trainingen op dat gebied en ik heb zelfs een boek geschreven over dit onderwerp. De derde druk is net uit!

Wat goed! Waarom heb je de switch gemaakt naar mobiel filmen?
Toen ik nog bij de televisie werkte, zag ik al dat de toekomst van video online zou zijn. En de smartphone is voor mij de ideale tool om online video's te maken. Het filmen, editen en publiceren kan allemaal met de telefoon. Voor mij ideaal. Het is snel, kosten-efficiënt en het allerbelangrijkste: herkenbaar en dichtbij voor de kijker.

Ik vind het zelf ook een goede ontwikkeling dat je niet per se meer een cameraploeg nodig hebt om een documentaire of videoclip te maken. Heb je een goed verhaal en ben je creatief, dan kan het ook met de telefoon. USHER en Lady Gaga hebben bijvoorbeeld videoclips met de iPhone gemaakt. Maar ook bij het nieuws en voor documentaires wordt de iPhone ingezet. Welke telefoon heb jij Sem? Nieuwsgierig...

Ik heb momenteel de normale iPhone 13
Niks mis mee hoor 

Nee zeker niet, ben erg blij mee! Groeit het gebruik van de smartphone in de tv-wereld?
Lastig te zeggen. Ik zie dagelijks shots op TV waarvan ik denk "hmmm, ik denk dat dit met de telefoon gefilmd is" maar ik weet het ook niet altijd zeker. De telefoon wordt vaak ingezet als de cameraploeg er nog niet is, of als de omstandigheden lastig zijn bijvoorbeeld bij de grens of als er zware security is. Soms is het ook de stijl van het programma, als ze het een beetje laagdrempeliger willen maken.

Ik denk dat de meeste groei qua smartphone content zit bij bedrijven, overheid, in de zorg en het onderwijs. Tegenwoordig kan je niet meer zonder video in je marketing en communicatie denk ik. Hoe zie jij dat?

Je hebt gelijk. Zeker als je huidige generaties wil aanspreken, moet je gebruik van video content. Ik las dat je in Genève een masterclass mobiel filmen hebt gevolgd. Wat was de meest waardevolle 'take home message' van deze reis?
Haha, dat klopt, dat was in 2014 toen ik net gestart was met het filmen op mijn (hou je vast) iPhone 5s met 16 GB.

Drie dingen: 1: Professioneel filmen met de telefoon is mogelijk. 2: Ik heb een statief nodig. 3: Laat ik ook direct maar een nieuwe telefoon aanvragen bij de baas.

De 16 GB was een behoorlijk struggle. Ik heb nu 1TB XD

Nu ik terugdenk is er wel superveel veranderd in 10 jaar... lkasdf;lkaj;lfdkj (Kat loopt over mijn toetsenbord)

Op een oude fiets moet je het leren, toch? haha Wat is het grootste verschil tov 10 jaar geleden?
Ik leerde bijvoorbeeld horizontaal filmen. Verticaal was echt no-go. Nu film ik 95% van de tijd verticaal. Reels, TikTok, YouTube shorts...

Toch kom ik bij veel bedrijven waar iemand van communicatie heeft verzonnen dat alle video's en zelfs foto's horizontaal moeten zijn. Dan zie ik de vertwijfeling bij deelnemers aan mijn training: "Jij zegt dat we VERTICAAL moeten filmen". Alsof ze water zien branden, so to speak.

En de smartphones zijn echt veel beter geworden. Betere lenzen, betere zoom, betere stabilisatie... Qua editing zijn de apps veel beter geworden.

oef, dat is wel een ongemakkelijke conclusie
Waarom ongemakkelijk?

Omdat dat toen als no-go werd gezien, en nu bijna alle video's verticaal zijn
Ja, kan je nagaan. Het enige verticale toen was Snapchat volgens mij. En musical.ly (voorloper TikTok) was ook net gestart.

En nu is A.I. natuurlijk the next big thing. Iedereen zit nu nog op tekst en foto's, maar met video gaat het ook heel hard.

Ik ben benieuwd waar de toekomst ons gaat brengen. Als we 10 jaar vooruit kijken, waar staat professioneel mobiel filmen dan?
Ik denk dat er grote uitdagingen aankomen: De verificatie van beelden & fake news, cloudgebruik en het milieu, tekorten aan grondstoffen...

Maar ik zie ook veel positieve ontwikkelingen: Editen zal makkelijker en sneller worden door A.I., vertalen en ondertitelen kan gemakkelijk ook door A.I. We gaan videobrillen dragen - daar ben ik van overtuigd, goede content creators gaan eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen... Uiteindelijk kan iedereen video maken, maar echte kwaliteit & creativiteit zal door mensen gecreëerd worden.

Denk je mobiel filmen ooit professionele apparatuur gaat vervangen, door deze ontwikkelingen?
Nee dat denk ik niet. Ook de ontwikkelingen qua grote camera's gaan door. Een speelfilm of natuurdocumentaire zou ik ook echt niet op een smartphone draaien. En het vak cameraman of -vrouw is natuurlijk ook nog gewoon een vak. Het is meer dan op een knopje drukken, er komt veel bij kijken qua techniek en storytelling.

Je laat me best hard nadenken Sem!

Dat leidt meestal wel tot de beste antwoorden! In je trainingen en boek geef je natuurlijk veel tips op het gebied van mobiel filmen. Maar wat is nou de ultieme tip voor beginnende mobiele filmers (journalisten & bedrijven)?
Ik heb wel 10 tips, maar als ik er 1 moet kiezen: Hou je telefoon stil en laat je onderwerp bewegen. Dit leerde ik al in Genève, en gebruik ik nog steeds. Niet meebewegen dus. Voelt tegennatuurlijk, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, krijg je een veel strakkere look. Ook het monteren zal makkelijker worden.

En voor de gevorderde mobiel filmer?
Maak waardevolle content voor jouw community of klant. Iedereen kan "leuke" video's maken, maar content van waarde, dat zal je op termijn onderscheiden van de rest. Kan je daar iets mee?

Het lijkt mij een handige tip om het interview mee af te sluiten!
Helemaal prima. Ik vond het echt leuk Sem! Fijne middag nog.