Appen met Mieke De Ketelaere over Moravec's paradox en een creatieve toekomst

15-02-2023 (14:43) - Appen met

Vanochtend werd bekend gemaakt dat Mieke de Ketelaere de nieuwe board member is bij Springbok. Zij zal de agency adviseren over het gebruik van duurzame Artificial Intelligence. Wij spraken de AI-pionier over haar blik op deze rol, en de creatieve toekomst van AI. 

Status: Working on my digital twin ...

Hi Mieke, Maartje van Fonk hier! Leuk om je even te spreken
En gefeliciteerd met je nieuwe rol bij Springbok! 

Leuk leuk. Even bellen?
Hier ben ik terug, nu achter PC. 

Super!
Waar heb je de komende tijd het meeste zin in, in je nieuwe rol bij Springbok?

Ik kijk vooral uit hoe we een gezonde mix kunnen maken tussen de creatieve geesten al jarenlang actief binnen Springbok en de nerdy inzichten vanuit een technologische hoek. Ik zat heel sterk in de laatste jaren op STEM domeinen, en eindelijk kan ik even naar STEAM gaan ... stukje "Art en Storytelling" erbij nemen.

Leuk! Heb je dat gemist, je eigen verhaal erin kwijt kunnen?
Ja, eigenlijk wel. Als kind was ik heel creatief. Ik ben ook eigenlijk ingenieur gaan studeren vanuit die creatieve hoek. Echter, zoals bij vele studies, geraak je de link naar creativeit vaak kwijt. Alles draait rond performance, profit, optimalisatie, snelheid, automatisatie... en dan komt tijd voor creativiteit en kritisch denken soms op de tweede plaats. Dit zou nu, zeker in een wereld vol met AI, terug anders moeten.

Gaaf dat je nu dan weer die overstap wilt nemen
Hoe zie je die combinatie van AI en creativiteit in de nabije toekomst voor je? Gaan robots ons creatieve brein overnemen? (;

Wel, het gaat hier om een boardfunctie, waar ik adviserend zal werken. Geen full-time overstap dus.
Dit even ter info. AI gaat een aantal taken verder overnemen. De 4 taken: dull, dirty, difficult en dangerous. Geef dat maar aan AI, maar je zal zien dat bedrijven die in hun strategie inzetten op sociale skills, empathie, emotie, creativiteit, kritische geest (dus alle taken die AI nog niet kan) zullen winnen. Hiervan ben ik echt overtuigd!

Zeker!
Dus de 'menselijkheid' zal AI nog niet kunnen overnemen?
Zie je die strategie terug bij Springbok?

Klopt. AI doet fantastische dingen, dingen die mensen niet kunnen... maar mensen kunnen andere dingen, die AI nog helemaal niet kan. Moravec's paradox (:
Absoluut. Springbok gaat sterk inzetten op sustainable AI, dus ook rekening houden met een positieve impact op planeet en mens, maar gaat hiervoor een slimme combi aan met het DNA dat al van de start bij Springbok aanwezig is. Een DNA dat opgebouwd is uit sociale skills, empathie, emotie, creativiteit en de kritische geest waarover ik hierboven sprak. Dit is ook de reden waarom ik op hun vraag de board te vervolledigen volmondig "ja" heb gezegd.

Klinkt als een mooie uitdaging, om daar onderdeel van te zijn!^
Ik ben benieuwd wat AI ons binnenkort in de creatieve toekomst zal brengen
Bedankt voor je tijd en reacties Mieke (:

Graag gedaan