3FM Serious Request dit jaar in actie voor kinderen met metabole ziekten

3FM Serious Request dit jaar in actie voor kinderen met metabole ziekten

05-06-2024 (09:28) - Audio

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Metakids, een orgranisatie die zich inzet voor kinderen met een metabole ziekte. Dat maakten 3FM-dj’s Wijnand Speelman, Sophie Hijlkema en Barend van Deelen bekend in een speciale ochtendshow op 3FM.

Kinderen met een metabole ziekte worden ogenschijnlijk gezond geboren, maar door een DNA-fout werkt hun energiehuishouding niet goed. Dit leidt tot ernstige gezondheidsproblemen en vaak vroege sterfte: 1 op de 4 kinderen wordt niet ouder dan 18 jaar. Zonder behandeling zijn deze ziekten dodelijk.

Elke dag wordt in Nederland een kind met een metabole ziekte geboren, vaak in gezinnen met meerdere getroffen kinderen. Slechts een klein deel kan momenteel behandeld worden. Onderzoek naar gentherapie en medicijnen biedt hoop op verbetering, maar er is geld nodig. Met voldoende financiering kan over tien jaar de helft van de patiënten behandeld worden, wat een grote stap vooruit zou zijn in de strijd tegen metabole ziekten.

10.000 gezinnen

De ziekte speelt zich dagelijks af achter de voordeur van 10.000 Nederlandse gezinnen. Menno de Boer, zendermanager NPO 3FM, vertelt: “Die deur mag niet langer gesloten blijven. Met 3FM Serious Request willen we de patiënten en hun familie een beter leven geven en zorgen dat metabole ziekten niet langer dodelijk zijn. Zo geven we kinderen een toekomst. Dit doen we deze editie vanuit de gastvrije historische stad Zwolle, waar het Glazen Huis neerstrijkt op het Rodetorenplein. We hopen dat heel Nederland, samen met ons en met heel hun hart, in actie komt voor Metakids.”

Erkenning

Jan Matthijs van Eendenburg, directeur Metakids, vertelt: "Dat 3FM Serious Request dit jaar voor ons in actie komt, is ongekend belangrijk voor gezinnen die met een metabole ziekte te maken krijgen. ‘Hier wacht ik al 22 jaar op!’ was de eerste reactie van één van onze regio-ambassadeurs. Hij verloor jaren geleden twee kinderen aan een metabole ziekte.”

Welke 3FM-dj’s dit jaar in het Glazen Huis gaan, maakt 3FM op een later moment bekend.