Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden

Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden

20-05-2024 (17:38) - Audio

Tim Kliphuis is violist en schrijft muziek. Hij maakt zich zorgen over het klimaat en vraagt zich af hoe hij als componist een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Vijf topwetenschappers gaan hem daarbij helpen: professor Robbert Dijkgraaf, dr. Katja Peijnenburg, professor Ingrid Robeyns, professor Amina Helmi en professor Appy Sluijs.

Elke aflevering werkt toe naar een muziektrack: samen vormen die uiteindelijk het muziekstuk ‘Kosmos’. Hoe dat klinkt? NTR's Componeren of Verzuipen kun je vanaf  20 mei beluisteren op NPO Luister.

Professor Robert Dijkgraaf, snaartheoreticus en demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “De allergrootste vraag die je kan stellen is: waarom dit alles?”

Afl. 1 “Plankton”
Tim vaart met dr. Katja Peijnenburg (planktonbioloog) op een onderzoeksboot de Waddenzee op. Ze vissen naar plankton dat in het lab wordt bekeken. Tijdens hun tocht bespreken ze de verzurende zeeën en haar hoopvolle visie voor de toekomst.

Afl. 2 “IJs”
Met professor Appy Sluijs (paleoceanograaf) praat Tim in de tropische kassen van de Botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Het is er net zo warm als 56 miljoen jaar geleden, de periode waar Appy onderzoek naar doet. Wat leert dat ons over onze huidige opwarming?

Afl. 3 “Utopia”
Professor Ingrid Robeyns (ethisch filosoof) is een wereldverbeteraar. Ze neemt geen blad voor de mond en strijdt voor een rechtvaardiger samenleving. Tim en Ingrid hebben het over haar idee van een ‘rijkdomsplafond’, de wijze Aboriginaltradities en hoe je een bos écht kan ervaren.

Afl. 4 “Gaia”
Met professor Amina Helmi (sterrenkundige) gaat Tim naar de Dark Sky Telescope in Lauwersoog. Haar naam staat dan wel letterlijk in de sterren, toch staat ze met beide benen op de grond. De enorme tijdschalen waarmee ze werkt zijn bijna niet te bevatten, maar haar wijde blik geeft haar een goed perspectief op de mensheid.

Afl. 5 “Quarks”
Tim ontmoet Robbert Dijkgraaf op zijn oude school: de Rietveldacademie in Amsterdam. Hij studeerde ‘even’ kunst nadat de natuurkundestudie zijn creativiteit totaal had gedoofd. Zijn wijze woorden maken de noodzaak van het verbinden van wetenschap en kunst helemaal duidelijk.

Alle afleveringen van Componeren of Verzuipen zijn vanaf maandag 20 mei te beluisteren in de gratis NPO Luister-app. Wekelijks verschijnen de afleveringen op de andere podcastplatformen.