Publicis met WikiTruth grote winnaar bij ADCN Creativity Awards

01-11-2023 (10:19) - Awards

 In Theater Amsterdam zijn vanavond de 80 Lampen van de Dutch Creativity Awards uitgereikt. De Grand Prix ging naar ”WikiTruth" door Publicis die daarmee de grote winnaar van de avond is.

Naast de Grand Prix won het project 4 Lampen (2x Brons, 1x Zilver, 1x Goud). “Mis Niks” gemaakt door Wefilm, voor interpolis ging er met de meeste lampen vandoor (6 Lampen: 3x Brons, 3x Zilver), gevolgd door “TikTok Sign Dance” door TBWA\NEBOKO (4 Lampen: 2x Brons en 2x Zilver) en "Monopoly | Hasbro" door KesselsKramer (3 Lampen:1x Zilver, 2x Goud). Deze laatste won ook de ADCN Members Award, de Gouden Lamp die door ADCN-leden door middel van stemmen wordt toegekend.

Grand Prix

De Grand Prix is de prijs die wordt toegekend aan het meest prijswinnende, creatieve en grensoverschrijdende project binnen verschillende disciplines. De Grand Prix-winnaar van dit jaar is “WikiTruth” door Publicis voor “Ukrainian Witness”: een non-profit organisatie die wereldwijd aandacht vraagt voor de oorlog in Oekraïne. Het belangrijkste doel waar de organisatie zich hard voor maakt is het overbrengen van de juiste informatie naar Rusland en propaganda tegen gaan; een enorme uitdaging gezien de censuur in Rusland. Wikipedia is in Rusland het enige platform dat niet wordt gecensureerd. Door het updaten van verschillende Wikipedia-pagina’s van juiste informatie, door middel van foto’s van gebombardeerde Oekraïense steden, heeft de campagne, en dus de juiste informatie meer dan 13.3 miljoen Russen bereikt.

Eduardo Marques van Publicis: “Vanavond vieren we de kracht van Nederlandse creativiteit, waarmee we grenzen doorbreken. Iedereen ter wereld met een laptop kon bijdragen door beelden te uploaden en de waarheid laten zien. Dit veranderde voor veel mensen de kijk op de oorlog, want als je eenmaal de waarheid hebt gezien, kan je niet meer wegkijken. Een idee dat hier werd bedacht heeft echt impact gemaakt daar.”

Mis Niks

De campagne die jongeren waarschuwt tegen telefoongebruik in het verkeer, “Mis Niks” gemaakt door Wefilm voor Interpolis, viel ook goed in de prijzen. De campagne is opgezet met als doel gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, omdat een derde van de jongeren nog steeds denkt dat het gebruik van hun telefoon weinig kans geeft op betrokkenheid bij een verkeersongeval. Voor de uitreiking van de Gouden Lamp in Craft, Production Design werd winnaar Jerom Fischer verrast met een suprise act van het Metropole Orkest die het nummer 'Droomvlucht' speelde, onderdeel van “Efteling in Concert”.

Met dit jaar 172 Finalisten, was het een competitieve avond. Van de 80 Lampen werden er 48 Bronzen, 25 Zilveren, 6 Gouden en de Grand Prix uitgereikt. Binnen de 8 disciplines werden de meeste Lampen uitgereikt in de disciplines Communications (26 Lampen), Craft (20 Lampen) en Design (12 Lampen). De Communications discipline blijft de grootste discipline waarbij het creatieve idee nog altijd centraal staat. Ook dit jaar bleek de populariteit van de discipline Society duidelijk met maar liefst 88 inzendingen en 25 nominaties.

Voor de lijst met alle winnaars van de Dutch Creativity Awards 2023, klik hier.

Fotocredits: Tirza Lempers, studio HER.