Aangrijpende ‘Ernest Cole: Lost and Found’ van Raoul Peck vanaf 16 januari te zien

Aangrijpende ‘Ernest Cole: Lost and Found’ van Raoul Peck vanaf 16 januari te zien

02-01-2025 (12:31) - Bucket list

Imagine Filmdistributie brengt 'Ernest Cole: Lost and Found' op 16 januari uit in de bioscopen. De aangrijpende film van Raoul Peck over de Zuid-Afrikaanse fotograaf die als eerst de gevolgen van de apartheid vastlegde werd in Cannes bekroond met de L’oeil d’or, de prijs voor beste documentaire.

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Ernest Cole kreeg internationale bekendheid door zijn boek House of Bondage (1967) met schrijnende beelden van de apartheid vanuit een zwart perspectief. Als twintiger werd Cole verbannen naar de Verenigde Staten en Europa, waar hij getuige was van andere vormen van racisme. Eind jaren zeventig stopte hij met werken als fotograaf en verloor hij de controle over zijn archief.

'Het is een kwestie van overleven'

Hij stierf in 1990 aan kanker, slechts enkele dagen nadat Nelson Mandela uit de gevangenis werd vrijgelaten. Dat leek het einde van zijn tragische verhaal, totdat er in 2017 60.000 onbekende negatieven van zijn werk werden ontdekt in een Zweedse bankkluis. Ondanks al zijn tegenslagen verloor Cole nooit zijn vermogen verbluffende foto's te maken. "Het is een kwestie van overleven", schreef hij, "om elk moment te stelen."

In de film gebruikt regisseur Raoul Peck (I Am Not Your Negro) de beelden en archiefmateriaal om een ontroerend portret te schetsen van een belangrijke kunstenaar die tijdens zijn leven geen erkenning kreeg.

Lovende recensies

Screen Daily: “Een rijke kroniek van Cole’s unieke carrière, ongeëvenaarde kunstenaarschap, politieke kracht en ontroerend einde… Boeiend.”

Variety: “Als je naar Lost and Found kijkt, word je ontroerd door een leven dat uitmondde in een tragedie, maar de plek waar het landt tilt je op. Ernest Cole was meer dan alleen een geweldige fotograaf: hij legde iets essentieels vast. Tegen het einde heb je het gevoel dat de geest tegen je praat.''

Hollywood Reporter: “De meditatieve toon van de docu zorgt voor nog meer weerklank. In een tijdperk van beeldoverstroming – waarin het geweld van fascistische regimes volop zichtbaar is – dient het opnieuw bekijken van Cole’s oeuvre als een herinnering aan de kracht van het erkennen van wat voor je ligt.”