Anglomanie in Kunstmuseum Den Haag
Kunstmuseum Den Haag duikt met de modetentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion in de rijke geschiedenis van de Britse mode en brengt hiermee ook een eerbetoon aan Vivienne Westwood.
Er komen naast haar, McQueen en McCartney talloze andere Britse ontwerpers aan bod, onder wie Charles Frederick Worth, Liberty’s, Lucile, Edward Molyneux, Mary Quant, Katharine Hamnett, Paul Smith, John Galliano, Phoebe Philo, Richard Quinn, Gareth Pugh, Simone Rocha en jonge talenten zoals Bora Aksu, Robert Wun, Charles Jeffrey Loverboy en Matty Bovan.
Anglomanie
Britse mode staat flink in de belangstelling, onder andere vanwege het recente overlijden van koningin Elizabeth II en de kroning van koning Charles III. Ook andere factoren hebben de fascinatie voor de rijke kledingtraditie van Groot-Brittannië aangewakkerd, zoals hitserie The Crown en het overlijden van ontwerpers Vivienne Westwood en Mary Quant. Bovendien is punk weer springlevend. Royals & Rebels – British Fashion speelt in op deze actualiteit.
Rebellie
Royals & Rebels – British Fashion neemt bezoekers mee in verschillende Britse werelden. ‘In the City’ draait om maatpakken, tweed mantelpakken, pied-de-poule outfits, regenkleding, aesthetic dresses en bloemetjesjurken. ‘In the Country’ focust zich op een garderobe die geschikt is voor ‘buiten’, met tweeds, redingotes, mantelpakken om te wandelen en ‘sports wear’ als sweaters, pullovers, tennisjasjes van jersey, sportensembles in tweedstof en rijkleding of jachtensembles. Tot slot richt de tentoonstelling zich op de fascinatie, maar ook haat-liefdeverhouding met het Britse koninklijk huis. Maar dan wel in combinatie met de vele ‘rebels’ die Groot-Brittannië rijk is, zoals Charles Jeffrey Loverboy. Deze jonge ontwerper is een Schot en verwerkt in zijn gender neutrale creaties veel ‘tartans’, Schotse ruiten. Dit illustreert de lange traditie van de combinatie van Schotse ruiten en rebellie.
Royals & Rebels zet van 9 september 2023 tot 7 januari 2024 de spotlights op de Britse mode met als rode draad de aanwezigheid van Vivienne Westwood. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Maarten Spruyt en wordt vergezeld door een catalogus, uitgegeven door Waanders.
Beeld: Kunstmuseum Den Haag