Eye viert 750 jaar Amsterdam: Amsterdam door de ogen van filmmakers

Eye viert 750 jaar Amsterdam: Amsterdam door de ogen van filmmakers

18-09-2024 (13:53) - Bucket list

Ter viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam vertoont Eye Filmmuseum een jaar lang iedere maand films die in Amsterdam spelen. Van pionierende VJ-beelden in de Amsterdamse club Mazzo en James Bond die aanbelt bij een huis op de Reguliersgracht tot het bevrijdende naakt van Blue Movie in de Bijlmer en de kraakrellen van de jaren zeventig en tachtig.

Amsterdam Forever Young: onder die noemer neemt Eye je een jaar lang mee op reis door Amsterdam in film. Het programma biedt maandelijks een verrassende blik op de stad Amsterdam, zoals ze is gezien door filmmakers uit alle windstreken.

Er zijn internationale kaskrakers te zien, undergroundfilms, politiek geëngageerde stadsjournaals, documentaires over het wildleven in de stad en ook de roemruchte historie van ‘magies sentrum Amsterdam’ en ‘Amsterdam – Sin City of the World’, de stad waar alles kan en mag, vluchthaven voor vrijdenkers en oproerkraaiers, blijft niet onbesproken.

Het programma start op 2 november tijdens Museumnacht. Iedere maand biedt Eye een nieuwe blik op de stad, met voorstellingen van films uit de collectie, avonden met live muzikale begeleiding, specials met gasten en debatten tussen bekende en opkomende filmmakers, afgewisseld met filmfragmenten en korte films.
Amsterdam Forever Young maakt deel uit van de jaar lang durende viering van zeven-en-een-halve eeuw Amsterdam, waaraan vrijwel alle culturele instellingen in de stad deelnemen.

Aan de animatietafel kunnen de allerjongsten stopmotionfilmpjes maken met smartphone, met de Amsterdamse trapgevelhuizen als vertrekpunt. En in de montageworkshop Celluloid Remix gaan de oudere kinderen aan de slag om een Amsterdamse videoclip te maken

Op streamingplatform Eye Film Player is er het hele jaar aandacht voor Amsterdam. Je vindt er flink wat films die artistiek interessant zijn, iets vertellen over maatschappelijke ontwikkelingen of een tijdcapsule vormen.

Amsterdam Forever Young, 2 november 2024 – 27 oktober 2025, Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm/foreveryoung & Eye Film Player

Still Een fotograaf filmt Amsterdam (Ed van der Elsken, NL 1982)