Foam presenteert Photography Through the Lens of AI

25-04-2024 (16:30) - Bucket list

Fotomuseum Foam presenteert het multidimensionale initiatief Photography Through the Lens of AI, waarin de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in de fotografie worden belicht. Het initiatief bestaat uit: de groepstentoonstelling Missing Mirror, de solotentoonstelling van Paolo Cirio – AI Attacks, een themanummer van Foam Magazine, en een digitale presentatie op Foam’s online platform Explore.

Sinds de uitvinding van de fotografie in de 19de eeuw heeft de technologie zich voortdurend ontwikkeld, waarbij beeldmanipulatie, van traditionele donkere kamer technieken tot digitale programma's zoals Photoshop, altijd een rol heeft gespeeld. In Photography Through the Lens of AI verkent Foam hoe de recente ontwikkelingen op het gebied van AI onze relatie met beelden, onszelf en onze perceptie van de werkelijkheid beïnvloeden. 

De tentoonstelling Missing Mirror bestaat uit verschillende hoofdstukken zoals 'Missing Body', dat het gebrek aan fysieke representatie van AI onderzoekt, 'Missing Person' dat focust op AI als een immateriële vervanger van mensen, 'Missing Camera' dat kijkt naar AI-gegenereerde beelden zonder echte camera, en 'Missing Viewer', waarbij kunstenaars de mogelijke toekomst zonder menselijke kijkers bespreken, waarbij AI zelfstandig functioneert en observeert.

Naast de groepstentoonstelling presenteert Foam een solotentoonstelling van Paolo Cirio, getiteld 'AI Attacks', die de sociale gevolgen van AI-systemen, machine learning modellen en data-analyse laat zien. Cirio's werk onderzoekt hoe AI misbruikt kan worden door overheidsinstanties en andere organisaties, en stimuleert publieke discussie over het mogelijke machtsmisbruik. 

Bovendien bestaat het initiatief uit een themanummer van Foam magazine, en een presentatie op het digitale platform Explore. De online presentatie op Explore bevat achter de schermen video’s, een bredere uitleg over hoe AIgegenereerde beelden tot stand komen en een hybride samenwerking met creatief onderzoeksbureau Affect lab. Bezoekers kunnen ook in een photo booth in Foam interactief met AI hun eigen beelden genereren.