Joan Miró in museum Beelden aan Zee

Joan Miró in museum Beelden aan Zee

02-07-2024 (14:38) - Bucket list

Dit najaar is in museum Beelden aan Zee in Den Haag de tentoonstelling Joan Miró - Sculptures te zien.

Het is voor het eerst dat een Nederlands museum een overzichtstentoonstelling van deze omvang aan het driedimensionale werk van Joan Miró wijdt.

Het Haagse museum werkt samen met onder andere de Fundació Joan Miró in Barcelona en de Fondation Maeght in Saint-Paul-de-Venc om 55 sculpturen van de Catalaanse grootmeester van het surrealisme tentoon te stellen. 

Joan Miró (1893 – 1983) zei ooit als 81-jarige tegen collega-kunstenaar Alexander Calder: “I am an established painter but a young sculptor”. Miró verwierf wereldfaam met zijn kleurrijke, surrealistische schilderijen, tekeningen en collages, maar voor zijn sculpturen kreeg hij pas veel later erkenning. Critici beschouwden ze als verlengstukken van zijn schilderijen, in plaats van als ‘echte’, autonome sculpturen. Desondanks bleef Miró trouw aan zijn bijzonder originele werkwijze.

Een oeuvre in beeld

Brigitte Bloksma, directeur van museum Beelden aan Zee, kijkt uit naar het moment waarop alle sculpturen bijeenkomen: “Het is een groot voorrecht om in samenwerking met alle partners dit overzicht van Miró’s moderne sculpturen de komende maanden in ons museum te tonen. Met zijn rijke fantasie en vernieuwende kijk op kunst beïnvloedde hij niet alleen een groot aantal kunstenaars, maar ook de wijze waarop talloze liefhebbers van zijn werk de wereld aanschouwen. Met deze tentoonstelling hopen wij dat de beeldhouwkunst van een van de meest unieke en belangrijke kunstenaars van de twintigste eeuw de erkenning en bekendheid bij een breed publiek krijgt die het verdient.”

Directeur Marko Daniel van de Fundació Joan Miró, de grootste bruikleengever van de tentoonstelling, zegt: “In zijn beeldhouwwerken komt Joan Miró’s belangstelling voor materialen en de manier waarop ze zijn werk vormgeven het duidelijkst naar voren. Zijn nieuwsgierigheid en creativiteit blijven zijn hele leven zichtbaar. Deze zorgvuldig samengestelde tentoonstelling met 38 sculpturen uit onze collectie toont met hoeveel vakmanschap en scherpzinnigheid Miró zijn kunstwerken poëtisch tot leven wist te brengen.”

Links: Joan Miró met de samengestelde voorwerpen van Personage, 1967. Foto: Claude Gaspari. Rechts: Joan Miró, Personnage/Personage, 1967. Beschilderd brons, 218 x 47 x 41,5 cm. Fundació Joan Miró, Barcelona.

Voor Miró was de natuur en in het bijzonder de zee een belangrijke inspiratiebron. Het was op het strand nabij zijn atelier op Mallorca dat zijn liefde voor beeldhouwen een grote impuls kreeg. De natuurlijke objecten die hij daar vond, vormden een belangrijke aanleiding voor zijn sculpturen en assemblages. Het is daarom bijzonder toepasselijk dat zijn driedimensionale werk nu in museum Beelden aan Zee, in de directe nabijheid van de zee, getoond wordt.

Joan Miró - Sculptures is te zien van 20 september 2024 t/m 2 maart 2025 in museum Beelden aan Zee. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is het museum ook iedere maandag tussen 13.00 en 17.00 uur geopend. 

 

Beeld bovenstaand: Museum Beelden aan Zee in Den Haag, foto Studio Gerrit Schreurs