Reusachtige flamingo-installatie naar STRAAT Museum

19-09-2023 (14:04) - Bucket list

Een gigantische flamingo-installatie van 7 meter hoog van de beroemde Spaanse straatkunstenaar en 'artivist' Dulk wordt toegevoegd aan de vaste collectie van het STRAAT Museum in Amsterdam.

De installatie wordt vanaf 13 oktober 2023 het pronkstuk van de expositie Urban Artivism, waarin aandacht wordt gevraagd voor klimaatverandering. In dit parcours door het hele museum zijn 15 kunstwerken opgenomen van straatkunstenaars die zich inzetten om dit uiterst actuele thema te adresseren. Het is het tweede project dat STRAAT onder het sponsorschap van ABN AMRO realiseert. Street art en graffiti zijn krachtige middelen voor activisme die kunstenaars in staat stellen hun mening te uiten en te pleiten voor sociale en politieke verandering. De afgelopen jaren hebben deze kunstvormen ook een grote rol gespeeld bij het vergroten van het bewustzijn rondom milieukwesties en de noodzaak om deze problematiek aan te pakken.

Reusachtige flamingo

Een deel van deze gigantische flamingo was te zien in Rondalla del Fang, Dulks tentoonstelling in het CCCC (Centro del Carmen de Cultura Contemporánea) in Valencia in 2021. Het kunstwerk is aangepast in een versie voor STRAAT en verwijst naar het natuurpark Albufera, nabij het Spaanse Valencia, waar deze flamingo’s leven en bedreigd worden. Het werk nodigt de kijker uit om deel uit te maken van een denkbeeldige wereld vol energie en met een bijzondere gevoeligheid voor kleur. Via deze droomwereld met dieren en de natuur vertelt Dulk een persoonlijk, universeel verhaal. Vanaf 6 oktober is de kunstenaar met zijn team live aan het werk in STRAAT.

Parcours voor jong en oud

Geschilderde symbolen op de vloer leiden de bezoekers - jong en oud - naar de verschillende kunstwerken die zich richten op het creëren van milieubewustzijn. Een speciale audiotour verstrekt informatie over de kunstenaars en diverse ‘problematische’ feiten om het milieubewustzijn te vergroten. Kinderen kunnen aan het einde van hun bezoek in de museumwinkel door Dulk gemaakte kleurplaten ophalen. Door middel van informatiezuilen wordt in het museum verder aandacht besteed aan diverse activistische verhalen en belangrijke mijlpalen in de graffiti- en straatkunstgeschiedenis.